Energetika.ba
rok dvije godine

U Grčkoj u izgradnji jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi

Autor: Energetika.ba
U Grčkoj u izgradnji jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi
Foto: Ilustracija

Mješovita firma Ameresco Sunel Energy je izvođač u projektu ogromne solarne elektrane kompanije Lightsource bp u centralnom dijelu Grčke. Počela je izgradnju i saopštila da će sistem nominalne snage 560 megavata biti dovršen u roku od dvije godine.

U Grčkoj je pokrenuta izgradnja jednog od najvećih fotonaponskih postrojenja u Evropi. Mješovita firma Ameresco Sunel Energy, koja je izabrana za izvođača, objavila je da će solarnu elektranu maksimalne snage (pika) 560 megavata, pustiti u rad za godinu i po do dijve. Lokacija zahvata oblast Larisa u administrativnoj regiji Centralne Grčke kao i u Ftiotidi u Tesaliji.

Projekat se sastoji od južnog klastera Skopia, sa predviđenim pikom od 400 megavata, i severnog, nazvanog Kallithea. Prostire se na ukupno 2.800 hektara i činit će ga skoro 970.000 fotonaponskih modula.

Pik je najveća iskoristiva snaga za proizvodnju jednosmerne struje. Ona se u inverterima i transformatorima pretvara u naizmjeničnu i predaje u mrežu. Tako je kapacitet priključka obično dvadesetak posto niži, a u ovom slučaju samo deset procenata – 504 megavata, kako je saopšteno ranije.

Vlasnik budućeg solarnog parka je Lightsource bp. Inače, naftni gigant BP, koji se pre toga zvao British Petroleum, nedavno je izrazio namjeru da preuzme i drugu polovinu ove mešovite firme, prenosi Balkan Green Energy News.

Očekivana godišnja proizvodnja, 900 gigavat-sati, bila bi dovoljna da pokrije potrebe 225.000 grčkih domaćinstava za strujom.

Podsticaj za lokalnu privredu
Ameresco Sunel Energy je savez kompanija Ameresco, sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, i Sunel. Potonji je registrovan u Velikoj Britaniji, ali svojim aktivnostima upravlja iz Atine. Sunel su 2006. pokrenuli osnivači iz Grčke.

„Projekat Enipeas će doprinijeti jačanju lokalne privrede. Prisustvo radnika i izvođača će dati zamah potražnji za stambenim prostorom, namirnicama i ostalim lokalnim uslugama, što će generisati dodatni prihod lokalnim firmama i preduzetnicima“, izjavila je šefica kompanije Lightsource bp za Grčku Natalija Paraskevopulu.

Projekat Enipeas u Grčkoj ima status strateške investicije
Ameresco Sunel Energy je dobio ugovor o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) kao i o upravljanju i održavanju (O&M). Firma je saopštila da je angažovala nekoliko lokalnih izvođača i pružalaca usluga. Ova mješovita kompanija je aktivna i u Bugarskoj i Rumuniji.

Sunel je dosad izveo više od pet stotina projekata u Grčkoj, na Kipru, u Turskoj, Britaniji, Francuskoj, Španiji, Ukrajini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ukupni pik iznosi više od jednog gigavata. U ovom trenutku još toliko ukupno gradi u Grčkoj, na Kipru, u Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Čileu.

Prvobitni pokretač poduhvata Enipeas je Joanis Teodorakis i rađen je u sklopu konglomerata njegove porodice Group Theta. Vlada je 2021. projektu dodijelila status strateške investicije. U to vrijeme, firma je istakla da će sadržati i sistem za skladištenje energije kod Larise.

Ova investicija procenjena na 395 miliona eura finansira se iz kredita dobijenih kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost Greece 2.0 i od Eurobanke.

PPC u Grčkoj gradi jedan još veći solarni park
Najveći fotonaponski park u Evropi u geografskom smislu zove se Witznitz i nalazi se u istočnoj Njemačkoj. Nedavno je završena posljednja cjelina, 45 megavata, tako da sada ima 650 megavata u piku. U toku je povezivanje poslednjih segmenata na visokonaponsku mrežu.

Međutim, također u Grčkoj, elektroprivreda Public Power Corp. (PPC ili, na grčkom, DEI) i njen zeleni ogranak PPC Renewables već u pokrajini Zapadnoj Makedoniji grade kolosalni solarni park od dvije cjeline. Veličine su 550 dnosno 171 megavata. Kompanijom upravlja država, iako ima manjinski udio.

U Maloj Aziji, u Turskoj, prošle godine je puštena u rad solarna elektrana Konya Karapınar od 1,35 gigavata u piku.

Sljedeća po veličini u regionu kojeg pokriva Balkan Green Energy News nalazi se u Bugarskoj. Nominalna snaga tog solarnog parka, Apriltsi, iznosi 400 megavata.