Energetika.ba
ogroman gubitak

U Maroku propao solarni mega projekt

Autor: Energetika.ba
U Maroku propao solarni mega projekt
Foto: Ilustracija

Čini se da je projekt obnovljive energije koji je obećavao promijeniti historiju propao - trenutno postoji samo marokanska pustinja i prividni gubitak od dvije milijarde dolara. Sunčana elektrana Noor Midelt I, vrijedna 2 milijarde dolara i snage 800 MW, trebala je početi s radom ove godine, ali gradnja još nije ni započela.

Kašnjenje je počelo kada su Ministarstvo energetike i mrežni operater ONEE odbacili CSP tehnologiju, rekli su Reutersu različiti izvori. Državna energetska agencija MASEN odobrila je ugovor kako bi Noor Midelt I postao stvarnost 2019. Dodijeljen je konzorciju predvođenim EDF Renouvelables.

Tražilo se da elektrana ima fotonaponsku tehnologiju, koja je pristupačnija, ali ima mali kapacitet za pohranu energije, i CSP tehnologiju (koja koristi ogledala za reflektiranje i usmjeravanje sunčevog svjetla u prijemnik u kojem je fluid koji se zagrijava). CSP tehnologija je skuplja, ali nastavlja opskrbljivati mrežu satima nakon što padne mrak. Smatra se da je CSP tehnologija nezrela i da je ne bi trebalo primjenjivati. Naime, pokazalo se da je CSP tehnologija izazvala poteškoće u projektu Noor Quarzazate, najpoznatijem u Maroku i da zato MASEN želi promjenu tehnologije.

Međutim, otkako je ugovor dodijeljen, ONEE i Ministarstvo energetike priopćili su da bi pristali na kupnju električne energije samo ako MASEN prijeđe s CSP na FN ili modificira pohranu slane energije na baterije. Državna agencija MASEN i mreža konačno su postigli ugovor o kupovini električne energije, ali još uvijek traju rasprave između njih i Francuza o tehnološkim detaljima. MASEN upozorava da je prijedlog odgođen zbog pandemije i da je sada u završnoj fazi razvoja, ali nije odgovorio na Reutersova pitanja o sporu.

Sa svoje strane, EDF Renouvelables rekao je da Maroko ostaje odlučan ponovno pokrenuti razvoj s kombinacijom fotonaponske energije, solarne topline i baterijskog skladištenja i dodaju da su svi partneri "ostali predani". Ministarstvo energetike nije reklo ništa o sporu, ali je komentiralo da "pokušava biti što je više moguće tehnološki agnostik". To vrijedi sve dok se održavaju postavljeni ciljevi u pogledu troškova, održivosti i sigurnosti.