Energetika.ba
Solarna energija

U Trebinju planirana gradnja najveće solarne elektrane na Balkanu

Autor: Energetika.ba
U Trebinju planirana gradnja najveće solarne elektrane na Balkanu

Na području Trebinja bi trebalo da bude izgrađena solarna fotonaponska elektrana "Trebinje 1", odnosno kako su najavili prilikom potpisivanja koncesionog ugovora "najveći solarna elektrana na Balkanu".

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, generalni direktor “Elektroprivrede” Republike Srpske Luka Petrović i izvršni direktor za investicije i razvoj MH ”ERS” Jovica Vlatković su u ponedjeljak potpisali ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području Trebinja.

U narednih šest mjeseci bi trebalo da počne gradnja elektrane, a završetak gradnje se očekuje 24 mjeseca nakon toga. Snaga elektrane je procijenjena na 72,92 megavata, godišnja proizvodnja je procijenjena na otprilike 100 GWh, a okvirna vrijednost gradnje je 100.750.000 KM.

Koncesija za izgradnju solarne elektrane Trebinje 1 je dodijeljena Elektroprivredi Republike Srpske, matičnom preduzeću Trebinje i to na 50 godina što znači da će grad imati finansijsku korist u periodu trajanja koncesije.

Solarna elektrana će, najavljeno je, zapošljavati određen broj ljudi jer će morati da se napravi sistem održavanja budući da je njena površina više od 120 hektara na Zubačkom platou.

Entitetski, resorni ministar Petar Đokić je prilikom potpisivanja ugovora o koncesiji kazao da je Ministarstvo energetike i rudarstva izradilo strategiju kojom je planirano da se u Republici Srpskoj do 2035. godine izgradi mnoštvo energetskih objekata.

Energetika.ba