Energetika.ba
obnovljivi izvori energije

Učetverostručena američka proizvodnja solarne opreme

Autor: Energetika.ba
Učetverostručena američka proizvodnja solarne opreme
Foto: Index

Kapaciteti za proizvodnju fotonaponskih modula u Sjedinjenim Američkim Državama premašili su (iskazano ekvivalentnom snagom) 31 GW. 

Radi se o povećanju proizvodnje solarne opreme za gotovo četiri puta od 2022. godine, otkako je na snagu stupio Zakon o smanjivanju inflacije (IRA). To pokazuju podaci iz 'Pregleda solarnog tržišta u SAD-u za treće tromjesečje 20224. godine' koji su nedavno objavili Udruženje proizvođača Sunčeve energije (SEIA) i konsultantska kuća Wood Mackenzie.

Istodobno, samo u drugom tromjesečju ove godine ukupna novoinstalirana snaga sunčanih elektrana u SAD-u dosegnula je 9,4 GW. Novoinstalirana snaga sunčanih elektrana od 2022. do danas iznosi čak 75 GW ili 36% ukupne snage svih do sada izgrađenih takvih postrojenja u SAD-u. Istodobno su od 2022. godine do danas sunčane elektrane postavljene na čak 1,5 miliona američkih domaćinstava.

"Proizvodnja solarne i opreme za pohranu energije omogućava ostvarivanje saveznih politika o čistoj energiji time što ubrzano stvara nova radna mjesta i pokreće ekonomski razvoj u svih 50 saveznih država, a posebice u onima na 'prvoj liniji' kao što su Arizona, Nevada i Georgija," istaknula je nedavno predsjednica SEIA-e Abigail Ross Hopper i nastavila: "Proizvodnja iz Sunčeve energije u Americi sada je historijska, a uskoro ćemo imati domaću proizvodnju modula koja će u godinama koje dolaze zadovoljiti svu potražnju u SAD-u."

Na tržištu solarne opreme od svih saveznih država vodeći je Teksas, gdje je novoinstalirana snaga sunčanih elektrana u prvoj polovici godine dosegnula čak 5,5 GW, a od ostalih država na vrhu su još Florida, Nevada, Ohio i Arizona. S druge strane, u Kaliforniji je u drugom tromjesečju, zbog promjene u politikama i porasta kamatnih stopa, u drugom tromjesečju ove godine došlo do određenog pada na tržištu i novoinstalirana snaga sunčanih elektrana iznosila je 'tek' 1,1, GW, najmanje u protekle tri godine. No, očekuje se da će se to promijeniti već iduće godine, a novi rekordi postići u razdoblju 2026. - 2029.

Prosječna stopa rasta novoinstalirane snage sunčanih elektrana u narednih nekoliko godina trebala bi iznositi 4% pa se očekuje da će se do 2029. ukupna snaga takvih postrojenja u SAD-u udvostručiti i iznositi 440 GW. To podržava i domaća proizvodnja solarne opreme, iako je proizvodnja samih fotonaponskih ćelija još razmjerno rijetka. Tako samo tri firme trenutno proizvode polisilicijske elemente: Hemlock u Michiganu, Wacker u Tennesseeju i REC Silicon u Washingtonu. U augustu je s radom započela fabrika fotonaponskih ćelija N tipa firmi Heliene i Premier Energies pokraj Minneapolisa, dok bi 2026. godine u Tulsi u Oklahomi s radom trebala započeti fabrika silicijskih vafera kapaciteta 5 GW. Prije tri godine QCells je najavio gradnju fabrike ingota i vafera u Cartersvilleu u Georgiji, čiji bi proizvodni kapaciteti trebali iznositi 3,3 GW godišnje. Istodobno, proizvodnja modula neprestano raste, prenosi Renewable Energy World'.. Prošle je godine Canadian Solar otvorio novi proizvodni pogon u Mesquiteu u Teksasu i sada gradi novi pogon s kapacitetima za proizvodnju od 5 GW u Jeffersonvilleu i Indiani.

Očekuje se da bi do kraja godine cijena FN modula proizvedenih u SAD-u i dalje trebala biti tri puta viša od one za module proizvedene u Kini. Zbog toga se očekuje da će, sve dok proizvodni kapaciteti ne dosegnu vrhunac, svakako trebati određeni nameti na solarnu opremu koja se uvozi iz Azije i nastaviti s poticanjem domaće proizvodnje.