Energetika.ba
Čekaju se dozvole

Veliki interes za solarnu energiju u Crnoj Gori, investitori na čekanju

Autor: Energetika.ba
Veliki interes za solarnu energiju u Crnoj Gori, investitori na čekanju
Foto: Ilustracija

U Crnoj Gori postoji veliki interes za izgradnju malih solarnih elektrana na terenu. Do danas je samo jedan pušten u rad, ali zato gotovo stotinjak investitora još čeka dozvolu.

Slike sa nekih drugih meridijana nedavno i na Čevu kod Cetinja. Tu je prva mala solarna elektrana u Crnoj Gori izgrađena na kopnu, snage skoro 4,5 MW. Riječ je o pionirskom poduhvatu kompanije Čevo Solar - piše Investitor.me.

Postavljeno je preko 8100 panela na površini veličine desetak fudbalskih igrališta. Investicija vrijedna oko 4 miliona eura donosit će godišnji prihod od oko pola miliona eura.

Izvršni direktor “Čevo Solara” Dragoslav Damjanović rekao je da se energija koju proizvode trenutno prodaje na tržištu, a za njih partnerska kompanija trguje u smjerovima gdje je najpovoljnije i gdje joj u tom trenutku odgovara.

Podivljale cijene struje na berzi posljednjih godina, ali i činjenica da lokacije za male solarne elektrane do 5 MW odobravaju opštine, pokrenule su opštu trku za, čini se, lakim novcem.

“Ne mogu reći da je to zlatnik, ali čim smo ušli vjerovali smo u ovaj projekt. Nastavićemo da razvijamo slične projekte pored ovog”, rekao je Damjanović.

Trenutno bi njihovim putem krenulo blizu stotinjak investitora. No, već sada je jasno da za mnoge neće biti mjesta na distribuzivnoj mreži.

Milica Vujošević iz Službe za obnovljive izvore CEDIS-a kazala je da je postojeća distribucijska mreža predviđena i izgrađena da daje snagu krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima, a ne u dijelu novih izvora energije i novih proizvođača i nesrazmjerno velikog interesa.

Da bi svi bili priključeni na distribucijsku mrežu, prvo je potrebno uložiti do 15 miliona eura u novu infrastrukturu, a trenutna situacija, jasni su u CEDIS-u, ostavlja malo prostora za nove projekte.

“Imamo slobodnog prostora na mreži, da tako kažem, u dijelu priključka novih elektrana u dijelu Boke kotorske, oko Budeva, Bara i Žabljaka”, rekao je Vujošević.

U Čevo Solaru su bili najbrži, pa sada polako ubiru plodove svoje vizije.