Energetika.ba
Mostar

Vlada FBiH donijela Uredbu o kvotama za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju

Autor: Energetika.ba
Vlada FBiH donijela Uredbu o kvotama za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju
Vlada FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Uredbu o kvotama za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

Ovom uredbom bliže se uređuju tehnološke kvote sa definiranim udjelom rezerviranim za zajednice obnovljive energije, termini i obimi FIP aukcija, te procjena doprinosa prosumera, kao i odredbe za utvrđivanje razina tehnoloških kvota u zavisnosti od doprinosa prosumera, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Također, bliže se uređuju metodologija dodjeljivanja nedodijeljenih tehnoloških kvota i obima aukcija, iz jedne tehnologije u drugu, te ostale odredbe u vezi tehnoloških kvota, obima aukcija i doprinosa prosumera.

Kako je obrazloženo u razlozima za donošenje, cilj Uredbe je da se Vlada Federacije BiH odredi u smislu veličina tehnoloških kvota i obima aukcija, a koje će biti predmet poticaja putem tržišnih postupaka nadmetanja, odnosno putem aukcija.

Uzimajući u obzir da Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije nije propisao razdoblje na koje se odnosi Uredba, navedenim prijedlogom je obuhvaćeno razdoblje do 2030. godine.