Energetika.ba
do 2034. godine

Statkraft će isporučivati ​​zelenu električnu energiju njemačkoj željeznici

Autor: Energetika.ba
Statkraft će isporučivati ​​zelenu električnu energiju njemačkoj željeznici
Foto: X

Norveška državna elektroenergetska firma Statkraft od početka 2027. do kraja 2034. godine isporučivat će zelenu električnu energiju iz hidroelektrana i vjetroelektrana izravno njemačkoj željezničkoj firmi Deutsche Bahn (DB), priopćio je Statkraft.

Tokom osmogodišnjeg ugovora o otkupu električne energije (Power Purchase Agreement, PPA), Statkraft, koji je i najveći evropski proizvođač obnovljive energije, će isporučiti ukupno nešto više od 350 tisuća MW h zelene električne energije.

Riječ je o energiji iz dvije protočne Statkraftove hidroelektrane u Langwedelu i Landesbergenu u Donjoj Saskoj, u Njemačkoj. Vjetroenergija dolazi iz portfelja firme Alterric s kojom je Statkraft sklopio ugovore o kupovini električne energije.

Novi PPA-ovi s Deutsche Bahnom pokrivaju očekivanu proizvodnju od oko 147 hiljadu MW h od 2024. do 2026. godine. Kopnene (‘onshore’) vjetroelektrane nalaze se također u Donjoj Saskoj te u Hessenu i Brandenburgu, prenose Financije hr.

“Ugovori pokazuju našu predanost pokretanju energetske tranzicije te da našim kupcima ponudimo prilagodljiva energetska rješenja ‘po narudžbi’ – bilo da se radi o zelenoj električnoj energiji iz različitih izvora ili ugovorima sklopljenima po pojedinačnim uslovima”, izjavio je Patrick Koch, voditelj u Statkraftu.

Inače, ova je norveška firma već sklopila nekoliko PPA-ova s Deutsche Bahnom tokom posljednjih godina.

Statkraft od prošle godine isporučuje ukupno 1,9 TW/h zelene električne energije iz hidroelektrana u deset godina u sklopu prekograničnog PPA-a.

Uprkos turbulentnom tržišnom okruženju, Statkraft nudi dugoročnu stabilnost cijena.

Ugovori o javnoj nabavi zelene energije podupiru Deutsche Bahn da postane klimatski neutralan do 2040. i prepolovi emisiju CO2 do 2030. godine, priopćio je Statkraft.