Energetika.ba
OIE

Švicarci na referendumu prihvatili zakon o bržem razvoju održive energije

Autor: Energetika.ba
Švicarci na referendumu prihvatili zakon o bržem razvoju održive energije
Foto: Ilustracija

Većina Švicaraca, njih 69 posto, reklo je danas „da“ zakonu o električnoj energiji koji ima za cilj ubrzanje razvoja obnovljivih izvora energije, prve su procjene izlaznih anketa posle održanog referenduma. Ta procjena je malo ispod predviđanja anketa prije glasanja, na kojima je 75 posto građana bilo opredijeljeno za taj zakon.

Zakon ima za cilj da garantuje „bezbjedno snabdijevanje električnom energijom zasnovano na obnovljivim izvorima energije“, sa nadom da će Švicarska postići neutralnost ugljenika do 2050. godine.

Glasanje dolazi u posebnom kontekstu, nekoliko sedmica nakon što je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) početkom aprila osudio Švicarsku zbog nedostatka inicijativa protiv globalnog zagrijevanja.

Zakon je prošle godine usvojio parlament, ali je mala grupa ekoloških organizacija pokrenula referendum da mu se suprotstavi, rekavši da će to dovesti do „nepotrebnog uništavanja pejzaža“.

Ekolozi strahuju da će usvajanje zakona rezultirati pojačanim razvojem solarnih, vetro i hidroelektrana u švicarskim planinama i žale što to ograničava mogućnosti stanovništva da podnese žalbe protiv izgradnje takvih instalacija.

Najveća stranka u Švicarskoj, desničarska UDK podržala je održavanje referenduma, uglavnom u ime odbrane proizvodnje nuklearne energije, čije su elektrane prošle godine obezbijedile 32,4 posto ukupne proizvodnje električne energije u toj zemlji.

Ta stranka vjeruje da obnovljivi izvori energije ne garantuju sigurnost snabdijevanja električnom energijom.

Zakon, koji podržavaju velike nevladine organizacije poput Svjetskog fonda za prirodu (WWF) i Grinpisa (Greenpeace), ima za cilj brzo povećanje proizvodnje struje putem vjetra, sunca i hidroelektrana, tako da zemlja bude manje zavisna od uvoza električne energije.