Energetika.ba
Italijanska kompanija

Terna: Investicija od 18 milijardi dolara za obnovljive izvore energije

Autor: Energetika.ba
Terna: Investicija od 18 milijardi dolara za obnovljive izvore energije
Foto: Ilustracija

Italijanska kompanija za električnu mrežu Terna (TRN.MI) saopćila je u utorak da će investirati 16,5 milijardi eura (18 milijardi dolara) u narednih pet godina kako bi pomogla zemlji da integriše obnovljive izvore energije u svoju ekonomiju i digitalizuje i učini mrežu fleksibilnijom.

To će predstavljati povećanje od 65% u kapitalnim investicijama u okviru plana grupe za period od 2024. do 2028. godine, koji je sastavila nova izvršna direktorica Giuseppina Di Foggia, u poređenju sa prethodnom strategijom.

Plan ne spominje eksplicitno spajanja i preuzimanja, ali je Di Foggia rekla da Terna razmatra mogućnost kupovine distribucijskih sredstava.

Nove regulative daju podsticaje distributerima električne energije "da prodaju neka sredstva koja bi mogla biti korisna za naše prenosne aktivnosti, radimo preliminarne procjene o tome", rekla je Di Foggia, ne elaborirajući.

Prema medijskim izvještajima prošlog mjeseca, Terna bi mogla potrošiti 1,5 milijardi eura za kupovinu distribucijskih sredstava od energetskih kompanija u Italiji.

U svom industrijskom planu, Terna je izjavila da očekuje povećanje prilagođene osnovne dobiti za više od 8% svake godine do 2028. godine.

Očekuje se da će dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) dosegnuti 3,25 milijardi eura do 2028. godine, u odnosu na 2,17 milijardi eura zabilježenih prošle godine.

Italijanska vlada ima za cilj da do 2030. godine generira 65% svoje električne energije iz obnovljivih izvora energije, da do 2028. godine u potpunosti ukine upotrebu uglja i smanji gasne elektrane, prema svom nacrtu energetskog i klimatskog plana (PNIEC).

Terna će raditi na pripremi energetskog sistema kako bi upravljala rastućim količinama obnovljive energije, koja je uglavnom nepredvidljiva i dolazi sa različitih izvora.

Među projektima predstavljenim u planu su Tyrrhenian Link, podvodni kabl koji će povezati Siciliju sa Kampanijom i Sardinijom; Adriatic Link, veza između regija Abruzzo i Marche; i interkonekcija između Italije i Tunisa.

Grupa, koja ima kineski State Grid kao jednog od svojih akcionara, rekla je da njen nova politika dividendi predviđa minimalni godišnji rast dividende po dionici od 4%, pri čemu je 2023. godina referentna godina.

Rekla je da će isplatiti 0,3396 eura po dionici na osnovu rezultata za 2023. godinu, dok bi za 2024. godinu dividenda po dionici (DPS) bila jednaka većem iznosu između rasta od 4% u odnosu na 2023. godinu i 75% omjera isplate.

Grupa je također rekla da bi mogla izdati hibridne dugove kako bi zadržala stabilnost svoje kreditne ocjene.