Energetika.ba
OIE

U Srbiji instalirano više od 60 MW solarnih elektrana

Autor: Energetika.ba
U Srbiji instalirano više od 60 MW solarnih elektrana
Foto: Ilustracija

U Srbiji interesovanje za solarnu energiju sve je veće – u Registar prosumera Elektrodistribucije Srbije upisano je 3.199 prosumera ukupne instalisane snage 55.2 MW. Javno dostupni podaci pokazuju da je u Srbiji instalirano više od 60 MW solarnih elektrana, ali na prenosnom sistemu i dalje nemamo nijednu priključenu elektranu, saopštilo je Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije povodom Evropskog dana sunca.

U Registar prosumera Elektrodistribucije Srbije upisano je 3.199 kupaca-proizvođača električne energije ukupne instalisane snage 55.2 MW. Po broju prednjače domaćinstva, kojih je 2.358, ukupne instalisane snage 19.1 MW. Najmanje ima stambenih zajednica, samo tri, ukupne instalirane snage 69.5 kW.

Najveći kapacitet imaju prosumeri koji su svrstani u kategoriju Ostali kupci-proizvođači. Njih je trenutno 838 ukupne instalisane snage 36.1 MW. Kako je pokazala nedavna analiza OIE Srbija, u ovoj kategoriji nalaze se telekomunikacioni objekti, industrijski objekti, kao i crkve, škole i vrtići.

Za razliku od preciznog i transparentnog registra prosumera, ne postoji isti takav registar priključenih solarnih elektrana, te nema evidencije koliko je solarnih elektrana priključenih na distributivni sistem električne energije u probnom radu, a koliko ih posjeduje konačno rješenje o priključenju, prenosi Ekapija.

Takođe, u registru dostupnom na sajtu Elektrodistribucije ne može se vidjeti lokacija elektrana, snaga, ni investitor, što otežava analizu i evidenciju.

Registar povlaštenih proizvođača električne energije Ministarstva rudarstva i energetike precizno je pokazao da je ukupna snaga solarnih elektrana sa fid in tarifom 23 MW, od kojih su mnoge počele da izlaze iz podsticajnog statusa.

Iz javno dostupnih podataka dolazimo do informacije da su na mrežu u probni rad puštene solarne elektrane DeLasol (9 MW), Lebane novo selo (8 MW) i Saraorci (9 MW), kao i još nekoliko manjih elektrana, te dolazimo do podataka da je više od 60 MW solarnih elektrana instalisano u Srbiji. Na prenosnom sistemu i dalje nemamo nijednu priključenu elektranu.

Do kraja godine bit će održane druge aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, kojima je predviđena kvota od 100 MW za solarne elektrane, što je dva puta više od prošlogodišnje. Ipak, ni kvotu od 50 MW investitori nisu ispunili, jer je na prošlogodišnjim aukcijama, za pet solarnih elektrana dodeljena kvota od ukupno 25.2 MW.

Ukupni svjetski kapacitet solarne energije dostigao 1.6 TW

Solarna energija je sve zastupljenija u svijetu. U 2023. godini, globalne godišnje instalacije solarnih panela porasle su za 87% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovija globalna analiza SolarPower Europe. Prethodna godina donela je 447 GW novih solarnih kapaciteta u poređenju sa 239 GW instaliranih u 2022. godini, čime je ukupni svjetski kapacitet solarne energije dostigao 1.6 TW.