Energetika.ba
Energija vjetra porasla

Vjetar ispred ugljena u njemačkoj proizvodnji električne energije

Autor: Energetika.ba
Vjetar ispred ugljena u njemačkoj proizvodnji električne energije
Foto: Unsplash

Prošle godine ugljen više nije bio glavni izvor energije za proizvodnju električne energije – na prvo mjesto je došla energija vjetra. Njemačka gotovo trećinu električne energije, 31 posto, dobija iz vjetra.

Proizvodnja električne energije iz vjetra oborila je novi rekord, sa 139,3 milijarde kilovatsati.

Osim toga, u 2023. prvi put u gotovo svih 12 mjeseci proizvedeno je više električne energije iz obnovljivih izvora, poput vjetra, vode i sunca, nego iz konvencionalnih.

Zeleni izvori proizveli su 251,8 milijardi kWh ili 56 posto ukupne proizvodnje električne energije. Njemačka je proizvela ukupno 449,8 milijardi kWh, prenosi SEEbiz. 

Ugljen je i 2022. bio najvažniji izvor električne energije s udjelom od 33,2 posto, dok je energija vjetra pokrivala znatno manjih 24 posto. Ugljen je s udjelom od 26,1 posto lani ostao na drugom mjestu.

Obnovljivi izvori i dalje su zaostajali u 2022. godini s udjelom od 46,3 posto.

Statističari su objasnili da je energija vjetra prošle godine toliko porasla jer je bilo više vjetra i jer su kapaciteti prošireni.

Na udjele različitih izvora utjecala je i činjenica da je smanjena ukupna količina proizvedene električne energije - za 11,8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Razlozi su to što je potražnja u energetski intenzivnim industrijama bila manja zbog slabe ekonomije te što je znatno porastao uvoz električne energije, za 40,6 posto.