Energetika.ba
Vjetroenergija

Amazon počinje najveći projekat obnovljive energije

Autor: Energetika.ba
Amazon počinje najveći projekat obnovljive energije

Američka kompanija "Amazon" postigla je dogovor o kupovini 380 megavata (MW) energije vetra od "Hollandse Kust Noord" - vjetroelektrane na obali Holandije.

Vjetroelektranu razvija "The Crosswind", konzorcijum naftne kompanije "Royal Dutch Shell" i "Eneca", kompanije u vlasništvu japanskog "Mitsubishija".

Amazon ističe da je ovaj projekat, nazvan Amazon-Shell HKN Offshore Wind Project, "njegov najveći projekat obnovljive energije na jednom mjestu".

Očekuje se da će vetroelektrana biti u pogonu do 2023. godine s instaliranom snagom od 759 MW, prenosi Investitor.me.

To znači da će Amazon kupiti 20 odsto ukupne snage počevši od 2024. godine za pogon u Evropi, uključujući 250 MW od Shella i 130 MW od Eneca.

Ovaj projekat za Amazon predstavlja korak bliže cilju da postane kompanija sa 100 odsto obnovljivom energijom do 2025. godine, pet godina prije prvobitnog cilja objavljenog krajem 2019. godine.

Amazon je od tada značajno uložio u obnovljive izvore energije, a 2020. godine postao je najveći korporativni kupac obnovljive energije, najavivši 127 projekata u oblasti solarne i energije vjetra snage 6,5 gigawata do 10. decembra 2020.

Energetika.ba