Energetika.ba
split i dalmacija

DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj

Autor: Energetika.ba
DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
Foto: Ilustracija

Firma DRI, ogranak ukrajinske DTEK Grupe za obnovljive izvore energije u Evropskoj uniji, počinje sa svojim prvim projektima u Hrvatskoj – vjetroelektranu od 127,5 MW i trafostanicu SS 400/110 kV, namijenjenu povezivanju projekata obnovljivih izvora energije s mrežom.

Oba projekta, kako je priopćeno iz ove firme bit će smještena u južnoj regiji Hrvatske, u Splitu, u Dalmaciji, i prvi su korak u ambiciji DRI-a da izgradi portfelj od do 500 MW vjetro i solarnih projekata u zemlji do 2028. godine, kao i ulaganja u trafostanice i skladišni kapaciteti.

„Vjetroelektrana Brda Umovi imat će nominalni kapacitet od 127,5 MW, a početak izgradnje očekuje se u ljeto 2025. godine, dok se početak izvoza električne energije očekuje u jesen 2026. godine, ovisno o dozvolama. Očekuje se da će projekt proizvesti 338 GWh godišnje, što je dovoljno energije za opskrbu oko 83.000 kućanstava i izbjegavanje 51.000 tona emisija CO2 godišnje“, navodi se u priopćenju DRI-ja.

Ova firma je zainteresovana za saradnju s trgovcima i otkupljivačima na izradi dugoročnih ugovora o prodaji električne energije (off-take Agreements, PPAs) kao i s državom, ovisno o tome da li će se u Hrvatskoj implementirati shema ugovora o razlici.

Vjetroelektrana Brda Umovi spojit će se na trafostanicu TS 400/110 kV, prvu izgrađenu u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina i namijenjenu isključivo za povezivanje projekata obnovljivih izvora energije.

„Trafostanica koja će povezivati 300 MW – uz mogućnost proširenja za dodatnih 600 MW – značajno će poboljšati mrežnu povezanost Splitsko-dalmatinske regije. Početak izgradnje trafostanice planiran je za ljeto 2025. godine“, navode iz DRI-ja.

Ovi projekti samo su prvi korak u planovima DRI-ja u Hrvatskoj i trebali bi pridonijeti cilju Hrvatske da do 2030. godine dosegne 36,4 posto udjela obnovljive energije, kao i široj misiji DRI-ja da ubrza energetsku tranziciju u Evropi, prenose Financije hr.

DRI trenutno ima dva projekta u pogonu u Rumuniji, solarnu farmu od 53 MW u Glodenima i vjetroelektranu od 60 MW u Ruginoasi, prvu vjetroelektranu izgrađenu u Rumuniji nakon decenije.

Osim projekata u Hrvatskoj, u razvoju je još pet projekata solarnih, vjetroelektranskih i baterijskih skladišta u Italiji, Rumuniji i Poljskoj.