Energetika.ba
Vjetroenergija

Elektroprivreda BiH prezentirala projekat VE Podveležje, puštanje u rad u ljeto 2019.

Autor: Energetika.ba
Elektroprivreda BiH prezentirala projekat VE Podveležje, puštanje u rad u ljeto 2019.

Kapacitet joj je do 48 MW, a sredstva su osigurana većinom kreditnim sredstvima njemačke razvojne banke KfW.

Elektroprivreda koja planira biti operater vjetrolektrane osigurala je i dvadeset posto sredstava za izgradnju ovog vrijednog energetskog projekta.

Predstavljeno je kako je ovo projekat koji predstavlja razvojnu politiku i ukupnu šansu ne samo da se poveća proizvodnja električne energije, već i da služi kao pokretačka snaga ekonomskog razvoja regije.

Sam projekat podijeljen je u tri dijela ili lota, a prema najnovijem dinamičkom planu puštanje vjetrolektrane u rad planira se na ljeto 2019. godine.

Lot 1 obuhvata projektovanje, nabavku, isporuku i izgradnju petnaest vjetroagregata od 3 MW s istom jediničnom snagom, uključujući njihove temelje i sve pripadajuće radove.

Lot 2 podrazumijeva projektovanje i izgradnju 30/110 kV trafostanice, 30 kV napojni kabl, optičko kabliranje i mrežu uzemljenja, dok je Lot 3 vezan za izgradnju lokalnih saobraćajnica i platformi.

Izvođač građevinskih radova na izgradnji i rekonstrukciji lokalnih saobraćajnica vjetrolektrane (Lot 3) je konzorciji od HP Investing doo Mostar, Amitea doo Mostar i Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar. Ugovor za instaliranje 30/110 kV trafostanice i 30 kV sistema kabliranja (Lot 2) dodijeljen je društvu ABB doo Zagreb. Izvođač radova za instaliranje vjetroturbina (Lot 1) još nije poznat jer je proces nabavke u toku.

Izgradnja cjelokupnog vjetroparka teška je 162 miliona KM, a osigurana kreditna sredstva iznose 65 miliona eura.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=6UWKSNGwA6M[/embed]

Energetika.ba / Klix.ba