Energetika.ba
Vjetroenergija

Francuska farma vjetroelektrana na moru proizvodit će struju za 400.000 kućanstava

Autor: Energetika.ba
Francuska farma vjetroelektrana na moru proizvodit će struju za 400.000 kućanstava

Francuska je danas pustila u rad prvu komercijalnu farmu vjetroelektrana na moru, uz obale Bretanje na Atlantiku, ukupnih kapaciteta proizvodnje 480 megavata struje.

Farma vjetroelektrana nedaleko od lučkog grada Saint-Nazairea broji 80 turbina i omogućit će čistu energiju ekvivalentnu godišnjoj potrošnji struje približno 400.000 kućanstava, odnosno petini potrošnje električne energije u departmanu Loire-Atlantique u sjeverozapadnoj Francuskoj.

Suvlasnici su projekta francuska energetska tvrtka EDF Renewables, tvrtka EIH Sarl, podružnica kanadske energetske tvrtke Enbridge, i globalna tvrtka za investicijski menadžment CPP Investments.

Macron do 2050. želi 50 vjetroelektrana na moru

Enbridge je najpoznatiji po mreži naftovoda u Sjevernoj Americi čiji je operater, a partner je i u još tri francuska projekta vjetroelektrana koje su trenutno u izgradnji.

"Radujemo se nastavku naše suradnje u rastućem francuskom sektoru vjetroelektrana na moru", rekao je u priopćenju Matthew Akman, Enbridgeov viši potpredsjednik za energiju, strategiju i nove energetske tehnologije.

Na projektu farme vjetroelektrana uz obale Saint-Nazairea radilo se 10 godina. U rujnu je predsjednik Emmanuel Macron posjetio gradilište i obećao smanjiti birokraciju kako bi se prepolovilo vrijeme za pokretanje projekata obnovljivih izvora energije u Francuskoj.

Macron je ove godine izrazio želju da Francuska do 2050. godine dobije oko 50 vjetroelektrana na moru, podsjeća Reuters.

Energetika.ba / Hina