Energetika.ba
Obnovljivi izvor

GWEC: Vjetroelektrane prošle godine dostigle rekord

Autor: Energetika.ba
GWEC: Vjetroelektrane prošle godine dostigle rekord
Foto: Unsplash

Globalna industrija vjetra prošle je godine instalirala rekordnih 117 gigavata (GW) novih kapaciteta, ali će morati godišnje dodati trostruko veću količinu do kraja decenije kako bi ispunila klimatske ciljeve, prema izvještaju industrije u utorak.

Izvještaj Globalnog vijeća za energiju vjetra (GWEC) navodi da je instalacija kapaciteta prošle godine bila 50% veća nego godinu prije.

Prošle godine, nova kopnena vjetroelektrana činila je 106 GW instaliranog kapaciteta, dok je priobalna vjetroelektrana činila 10,8 GW.

GWEC očekuje da će se svake godine do 2028. dodati 158 GW novih vjetroinstalacija.

Da bi se ispunili ciljevi dogovoreni u okviru globalnog klimatskog sporazuma, industrija mora instalirati barem 320 GW godišnje do 2030. godine, čime bi se ukupni kapacitet povećao na 3 teravata (TW), dodaje se u izvještaju.

Kumulativni kapacitet vjetroelektrana premašio je prvi put 1 TW prošle godine.

"Trebalo nam je više od 40 godina da dostignemo oznaku od 1 TW svjetski instalirane vjetroelektrane. Sada imamo samo sedam godina da instaliramo sljedećih 2 TW", rekao je izvršni direktor GWEC-a Ben Backwell, prenosi Reuters.

"Rast je visoko koncentriran u nekoliko velikih zemalja poput Kine, SAD-a, Brazila i Njemačke, i trebamo još mnogo zemalja koje će ukloniti prepreke i poboljšati tržišne okvire kako bi povećale instalacije vjetra", dodao je.

Pet najvećih tržišta za instalacije vjetra bile su Kina, zatim Sjedinjene Američke Države, Brazil, Njemačka i Indija.

Kina je postavila novi rekord s 75 GW novih instalacija koje su komisionirane, što predstavlja gotovo 65% globalnog ukupnog, dok je i Latinska Amerika doživjela rekordan rast - 21% više nego godinu prije - predvođena Brazilom koji je imao 4,8 GW novih instalacija.