Energetika.ba
Vjetroenergija

Holandija gradi vjetroelektrane u Rumuniji

Autor: Energetika.ba
Holandija gradi vjetroelektrane u Rumuniji

Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane.

Instalirat će se ukupno 362 vjetroturbine na dvije lokacije, u područjima Buzau i Dobrudža. Ukupna snaga iznosit će 1000 MW, a godišnje bi postrojenja trebala proizvoditi 3 TW h električne energije, što odgovara 5% ukupne sadašnje rumunske proizvodnje.

To bi bio najveći takav projekt u Rumuniji, čija dosadašnja instalirana snaga postrojenja na obnovljive izvore iznosi 4000 MW.

Rumunija već ima postignut svoj cilj od 24% udjela obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije do 2020. jer je već 2015. godine dosegnula 24,7%.

S druge strane, Holandija svoj cilj od 14% udjela još nije ostvarila pa se trudi to realizirati tako da transferira ili na drugi način izravno podrži proizvodnju iz obnovljivih izvora u nekoj drugoj zemlji.

Tako bi tim projektom Holandija ostvarila svoj cilj jer bi on značio 2,6% ukupne nizozemske proizvodnje električne energije, što bi bilo dovoljno za njegovo postizanje.

Međutim, zanimljivo je da uprkos općoj najavi tog projekta u lokalnim medijima, zapravo i nema puno podataka o njemu i da operator elektroprijenosnog sistema Transelectrica o njemu još ne zna ništa, javlja rumunski portal 'Energy World Magazine'.

Energetika.ba