Energetika.ba
podaci WindEurope

Hrvatska prestigla Dansku po udjelu vjetroenergije u ukupnoj potrošnji

Autor: Energetika.ba
Hrvatska prestigla Dansku po udjelu vjetroenergije u ukupnoj potrošnji
Foto: Unsplash

Krovna evropska organizacija za energiju vjetra, WindEurope, objavila je najnovije podatke o vjetroenergiji prema kojima je Hrvatska od svih zemalja članica Evropske unije, ali i šireg područja Evrope, 9. maja 2024. godine, u svom ukupnom elektroenergetskom miksu proizvela najviše električne energije iz vjetroelektrana.

Prema podacima za april 2024., energija vjetra u Hrvatskoj proizvela je 204 GWh električne energije u aprilu, čime je učestovavala u ukupnoj proizvodnji električne energije s 14,7 posto. Ostvareni faktor korištenja snage je bio 24,9 posto, priopćila je udruga Obnovljivi izvori energije Hrvatska (OIEH).

U bilanci od četvrtka, Hrvatsku slijede Danska i Crna Gora, dok su na začelju u ovoj bilanci Srbija, Portugal i Njemačka.

Instalirana snaga svih vjetroelektrana na dan 1. aprila 2024.godine iznosi 1.160,15 MW.

Iako je Evropa svjetski lider u energiji vjetra, prošle godine ona je pokrivala prosječno 15 posto potražnje za električnom energijom u EU, uz naglasak da je nekim danima pokrivala više od 100 posto potražnje za električnom energijom u nekim državama članicama.

Države članice još nisu u potpunosti iskoristile puni potencijal pa je na stranici Daily Wind Power Numbers, na kojoj se i nalaze podaci u proizvodnji energije vjetra na kopnu i moru prethodnog dana, dostupna i statistika koliko turbina ima pojedina zemlja, prenose Financije hr.

Informacije koje se pružaju na ovoj platformi izdvajaju se svaki dan iz 15.000 podatkovnih točaka uključujući informacije pružene putem ENTSO-E platforme za transparentnost i Elexonove usluge izvještavanja o mehanizmu balansiranja a poredak se mijenja ovisno o vremenu i tržišnim uvjetima, napominju iz OIEH-a.