Energetika.ba
španska kompanija

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vjetar i hidroenergiju u Portugalu

Autor: Energetika.ba
Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vjetar i hidroenergiju u Portugalu
Foto: Ilustracija

Španska kompanija Iberdrola dobila je ekološku dozvolu od Vlade Portugala za izgradnju vetroparka od 274 MW koji bi bio uvezan sa postojećim kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni energetski projekat u toj zemlji i prvi koji kombinuje vetar i hidroenergiju.


Iberdrola se nada da će dobiti sve ostale dozvole i započeti izgradnju početkom 2025. godine. Vjetropark Tâmega Eólico, u blizini grada Vila Real u okrugu Braga na severozapadu Portugala, trebalo bi da ima proizvodnju struje dovoljnu za snabdijevanje 128.000 domaćinstava, saopštila je kompanija.

Očekuje se da će izgradnja vjetroparka početi početkom 2025.

Kombinovanjem ove dvije tehnologije značajno se smanjuju ograničenja zbog mogućeg manjka resursa kao što je vjetar, navodi Iberdrola, napominjući da će to omogućiti stabilniju i efikasniju proizvodnju obnovljive energije bez preopterećenja elektroenergetske infrastrukture.

Zemljište je već korišteno za proizvodnju iz obnovljivih izvora, a dva sistema koristit će iste puteve i objekte potrebne za njihov rad, čime će se obezbijediti mnogo manji uticaj na životnu sredinu nego kada bi postojala dva nezavisna postrojenja, dodaje Iberdrola.

Hidroenergetski kompleks Tâmega ima kapacitet od 1.158 MW
Hidroenergetski kompleks Tâmega jedan je od najvećih energetskih projekata u historiji Portugala. Ukupna investicija iznosi preko 1,5 milijardi eura, a kompleks ima instalisanu snagu od 1.158 MW, navodi se na sajtu kompanije. Jedan od tri pogona koji ga čine je reverzibilna hidroelektrana Gouvães od 880 MW.

Kombinacija vjetra i hidroenergije planira se i u Grčkoj i Turskoj
Sličan hibridni projekat razvija se i u Grčkoj, na ostrvu Krit. Prije dvije godine, planirani vjetropark i reverzibilni hidroenergetski sistem u oblasti Amari dobili su status strateške investicije. Projekat razvija kompanija Terna Energy, prenosi Balkan Green Energy News.

Krajem 2021. turska kompanija Cengiz Enerji saopštila je da vrši mjerenja vjetra u blizini svoje hidro-solarne hibridne elektrane Lower Kaleköy (Aşağı Kaleköy) sa ciljem da joj pridruži još jedan izvor energije.