Energetika.ba
krivača kod golupca

Istočna Srbija: Otvoren prvi vjetropark

Autor: Energetika.ba
Istočna Srbija: Otvoren prvi vjetropark
Foto: Unsplash

U Krivači kod Golupca otvoren je prvi vjetropark u istočnoj Srbiji koji se prostire na 56 kvadratnih kilometara i ima 22 vjetro turbine ukupne snage 105 megavata.

Park je zajednička investicija MK grupe i slovenačke kompanije ALFI renewables, a njegova izgradnja, koja je trajala dvije godine, koštala je 165 milliona eura.

Generalni direktor MK grupe Mihailo Janković nada se da će „Krivača“ biti prvi projekat obnovljivih izvora u regionu, jer je Srbija zemlja sa izuzetnim potencijalom energija vjetra.

„Zato i vjerujemo da je današnji događaj od velikog značaja za energetsku tranziciju Srbije i da je ova kapitalna investicija i primjer pravca za dalji razvoj energetike u regionu i u našoj zemlji“, rekao je Janković.

Tomaž Berločnik iz kompanije ALFI renewables navodi je ponosan na otvaranje vjetroparka.

„Projekat ‘Krivača’ je izvanredan doprinos zelenoj tranziciji. Time se ostvaruju naše želje da stručnošću i znanjem pomognemo razvoj realizacije zelenih izvora energije u regiji koju smatramo svojim domom“, kaže Berločnik.

Izgradnja vjetroparka u Krivači trajala je nešto više od dvije godine. Premijer Miloš Vučević naglašava da je u pitanju komercijalni objekat, bez subvencija države, koja je stvorila uslove za investicije, prenosi RTS

„Zadatak ove vlade, i prije svega Ministarstva energetike i rudarstva je da nastavi, ne zato što smo se obavezali da prelazimo na obnovljive izvore energije, već zato što je to naša nacionalna i potreba građana i industrije“, ukazuje Vučević.

Napominje i da se ne radi o formalnoj obavezi.

„To je naš nacionalni i državni interes. Da smo energetski nezavisniji i autonomniji, odnosno, da imamo dovoljno energije, koje će biti potrebno sve više“, ukazuje Vučević.

U izgradnji vjetroparka „Krivača“ učestvovala su preduzeća iz Srbije i RS. Izgrađeno je 30 kilometara puteva, 40 kilometara dalekovoda, trafostanica i priključno-razvodno postrojenje.

Godišnje će proizvoditi više od 300 gigavat časova zelene električne energije, što je dovoljno za snabdijevanje 75.000 domaćinstava.