Energetika.ba
Vjetroenergija

Južna Koreja gradi offshore vjetrofarmu vrijednu 43 milijarde dolara

Autor: Energetika.ba
Južna Koreja gradi offshore vjetrofarmu vrijednu 43 milijarde dolara
Nova farma bi mogla biti sedam puta veća od trenutno najveće na svijetu. Cijeli projekt je vrijedan 43 milijarde dolara, cilj rekordne vjetrofarme je postizanje karbonske neutralnosti do 2050. godine.

Ovaj ugovor će pomoći Južnoj Koreji da prevaziđe energetske izazove jer ima malo energetskih izvora te uvozi ugalj kako bi stvorila oko 40 posto svoje električne energije. Predsjednik Moon Jae-in je rekao da geografski položaj Korejskog poluotoka predstavlja prednost za održivu energiju.

"Imamo neograničen potencijal vjetra na moru sa tri strane, a imamo i najbolju tehnologiju na svijetu u povezanim poljima", izjavio je Moon, prenosi klix.

Južna Koreja želi smanjiti i potom potpuno ukinuti sektor nuklearne energije, tako da će zemlja biti ovisna o obnovljivoj energiji.

Izgradnja vjetrofarme je planirana u jugozapadnoj korejskoj regiji dalje od obale Sinana. Moon je kazao i da bi vjetrofarma trebala biti sedam puta veća od trenutno najveće offshore farme.

Maksimalan kapacitet nove vjetrofarme iznosit će 8,2 gigavata, a izgradnja bi trebala početi za pet godina.

Južna Koreja planira smanjiti broj nuklearnih elektrana sa 24 na 17 do 2034. godine, a to će povećati potrebu za novim izvorima energije. Međutim, sve te potrebe bi trebala zadovoljiti velika offshore vjetrofarma.

Energetika.ba