Energetika.ba
Vjetroenergija

Kineske vjetroturbine u njemačkom projektu

Autor: Energetika.ba
Kineske vjetroturbine u njemačkom projektu
Agencije

Novi projekt vjetroelektrana na moru u njemačkom Sjevernom moru izaziva pomutnju u evropskoj industriji vjetroelektrana, budući da će biti prvi te vrste koji će koristiti vjetroturbine kineske proizvodnje, saopćila je novinska stanica n-tv.

Vjetroelektrana "Waterkant" kod otoka Borkuma postavit će 16 velikih turbina kineskog proizvođača Ming Yang Smart Energy i "poticat će prijeko potrebnu konkurenciju u industriji", kažu u developeru Luxcara GmbH.

Turbine dolaze s kapacitetom od 18,5 MW svaka što ih, prema Luxcari, čini "najmoćnijim turbinama na svijetu".

Predviđeno je da projekt bude spreman za rad do 2028. Međutim, predstavnici industrije iz Njemačke i evropskog udruženja WindEurope kritikovali su projekt, tvrdeći da ne samo da će oslabiti poslovne izglede lokalnih proizvođača, već i donijeti rizike u pogledu podataka i sigurnost opskrbe energijom.

"Ne želim zamisliti svijet u kojem Kina može isključiti njemačke vjetroelektrane s mreže", rekla je Bärbel Heidebroek, voditeljica Njemačkog udruženja vjetroelektrana (BWE), za n-tv.

Tvrdila je da energetske instalacije trebaju biti podvrgnute istim strogim propisima kao i telekomunikacijska tehnologija.

"Kina ne smije dominirati i kontrolisati ih. Ista bi pravila trebala vrijediti za kibernetičku sigurnost u vezi s instalacijama vjetroelektrana", rekla je Heidebroek.

Voditelj WindEurope Giles Dickson rekao je novinskoj agenciji Bloomberg da će Njemačka, EU i druge evropske zemlje morati "odlučiti hoće li se energija vjetra smatrati strateškim sektorom prije nego što bude prekasno". Dodao je da će evropska domaća industrija vjetroelektrana "biti spremna isporučiti turbine proizvedene u Evropi". WindEurope tvrdi da su turbine kineske proizvodnje do 50 posto jeftinije od evropskih uzrokovane "nepravednim kineskim subvencijama".

Industrija je oprezna prema kineskim konkurentima nakon što je vidjela kako evropska domaća industrija solarne energije uvelike podleže jeftinijoj kineskoj konkurenciji.

Njemačka trenutno ima kapacitet pučinske elektrane na vjetar od otprilike 9 GW i namjerava povećati taj kapacitet na 30 GW do 2030. WindEurope je rekao da do 425 GW kapaciteta treba instalirati u evropskim vodama do 2050. kako bi se dostigli EU klimatski ciljevi.