Energetika.ba
prema izvještaju BNEF-a

Kineski proizvođači vjetroagregata vode globalno tržište

Autor: Energetika.ba
Kineski proizvođači vjetroagregata vode globalno tržište
Foto: Pexels

Proizvođači vjetroagregata instalirali su 36% više kapaciteta širom svijeta nego u 2022. godini nakon što su dodaci kapaciteta eksplodirali na najvećem svjetskom tržištu, u Kini.

To je prema izvještaju Globalni udio na tržištu vjetroagregata za 2023. godinu istraživačkog provajdera BloombergNEF (BNEF).

Izvještaj pruža uvid u najveće proizvođače vjetroagregata širom svijeta i pokazuje da od deset vodećih firmi koje pružaju vjetroagregate, šest su kineske. Te šest firmi instalirale su 65,1 GW od ukupnih 118 GW kapaciteta instaliranih u 2023. godini.

Kineski proizvođač vjetroagregata Goldwind zadržao je vodeću poziciju kao najveći svjetski dobavljač vjetroagregata. Kompanija je prošle godine instalirala 16,4 GW projekata, od čega je 95% bilo na domaćem tržištu.

Envision, još jedan kineski igrač, zauzeo je drugo mjesto, dodavši 15,4 GW.

Danska Vestas zauzela je treće mjesto, kao jedini evropski proizvođač koji se našao među prvih pet, s 13,4 GW.

„Nije iznenađenje što kineski proizvođači vjetroagregata dominiraju prvih pet na našoj rang-listi, jer je izgradnja vjetroelektrana gigavatskih razmjera i kraj ograničenja izazvanih pandemijom prošle godine dovela do naglog povećanja instalacija“, rekao je Cristian Dinca, analitičar za vjetar u BloombergNEF-u i glavni autor izvještaja.

Prema izvještaju, kineski proizvođači vjetroagregata ne pokazuju samo svoju sposobnost na domaćim tržištima, već se i šire na strana tržišta.

U 2023. godini, kineske firme instalirale su 1,7 GW vjetroprojekata u 20 stranih tržišta, uključujući pet članica EU-a, skoro tri puta više tržišta nego 2018. BNEF navodi nagli pad cijena vjetroagregata, što je omogućilo kineskim kompanijama da prošire svoj izvoz kao glavni razlog za to, prenosi Power Engineering International.

Goldwind je imao najveći strani utjecaj među kineskim igračima, s 748 MW, što je slijedio Envision s 561 MW. Prema BNEF-u, cijene vjetroagregata proizvedenih u Kini isporučenih izvan kopnenog dijela Kine su 20% niže od onih američkih i evropskih kompanija.

GE sa sjedištem u SAD-u, koji je završio na trećem mjestu u 2022. godini, pao je na šesto mjesto u 2023. godini, jer su mu instalacije pale za 35% na domaćem tržištu. Firma je i dalje zadržala svoje mjesto kao vodeći američki proizvođač vjetroagregata, ali dodaci vjetra u zemlji su pali na najniže nivoe od 2017. godine, prema izvještaju.

Siemens Gamesa iz Evrope nije uspjela osigurati prvo mjesto u offshore vjetru treću godinu zaredom.

U ovom izdanju Podcasta o tranziciji energije, Pamela Largue razgovara s Henrikom Stiesdalom iz Danske i Andrewom Garradom iz Britanije, dobitnicima Queen Elizabeth Prize for Engineering 2024, o tome kako su se vjetroagregati razvijali tokom godina.

„Eksplozija u Kini prošle godine skriva zabrinjavajući trend, jer su nove instalacije drugdje bile samo 8% više nego u 2022. godini“, rekao je Oliver Metcalfe, šef istraživanja vjetroagregata u BloombergNEF-u. „Postoje znakovi da će rast ubrzati, međutim. Nagli porast narudžbi vjetroagregata u SAD-u pokazuje rani utjecaj novih subvencija u Zakonu o smanjenju inflacije u zemlji, dok nagli porast odobrenih projekata u zemljama poput Njemačke sugerira da reforma dozvola u Evropi daje rezultate.“

U offshore vjetru, kineski proizvođač vjetroagregata Mingyang je udvostručio svoje godišnje instalacije na gotovo 3 GW u 2023. godini, postavši prvi put najveći globalni dobavljač vjetroagregata na moru.

Sa 7,6 GW, Kina je ponovo bila najveće tržište za novi offshore vjetar, odgovarajući za više od dvije trećine globalnog ukupnog u 2023. godini.

Kopneni dio Kine je imao dvije trećine globalne izgradnje, navodi se u izvještaju, dok su SAD bili drugo najveće tržište, dodajući 7,2 GW. Evropske zemlje su dodale rekordnih 15,3 GW u 2023. godini, što je 16% više od 13,2 GW instaliranih u 2022. godini.

Brazil je bio najveće tržište u Latinskoj Americi, instaliravši kapacitet od 5,0 GW.