Energetika.ba
Vjetroenergija

MK Fintel Wind obezbijedio 81,5 miliona eura kredita za nastavak gradnje vjetroelektrane kod Vršca

Autor: Energetika.ba
MK Fintel Wind obezbijedio 81,5 miliona eura kredita za nastavak gradnje vjetroelektrane kod Vršca

Kompanija MK Fintel Wind koja posluje u sastavu Fintel energija AD, saopštila je da je obezbijedila 81,5 miliona eura za finansiranje završetka prve faze trećeg vjetroparka "Košava" u blizini Vršca.

"Nakon otvaranja prva dva vjetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije ovdje. Na izgradnji vjetroparka 'Košava' biće angažovano 100 ljudi, a zahvaljujući njima i stučnosti i iskustvu lokalnih firmi, očekujemo da vjetropark bude pušten u rad od kraja 2019. godine", rekao je izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind Tiziano Giovannetti.

Istakao je i da se kompanija Fintel Energija a.d, u čijem sastavu je MK Fintel Wind, u naredna dva mjeseca sprema za izlazak na Beogradsku berzu, a sredstva koja se budu prikupila na berzi biće iskorišćena za izgradnju druge faze vjetroparka Košava.

Podsjeća se da je izgradnja vjetroparka "Košava" otpočela u julu 2017. godine, a iznos od 81,5 miliona eura, neophodan za završetak projekta, biće finansiran iz kredita Erste grupe banke roup, Erste banke Srbije, Austrijske razvojne banke (Austrian Development Bank OoEB), UniCredit Srbija i Zagrebačke banke.

Time će, kako je navedeno, obezbijeđena kompletna sredstva za izgradnju prve faze, istaknuto je, jednog od najvećih vjetroparkova u Srbiji.

Ovim se Srbija približava zadatom cilju da, do 2020. godine, 27 odsto električne energije bude dobija iz obnovljivih izvora, naglašava se u saopštenju.

Pored prva dva vjetroparka "Kula", u blizini Kule i vjetroparka "La pikolina" (La Piccolina) u blizini Vršca, koje je kompanija MK Fintel wind otvorila, prvu fazu izgradnje trećeg vjetroparka "Košava" činiće postrojenje od 20 vjetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 69 MW.

Očekuje se da će projekat snabdjevati 57.000 domaćinstava električnom energijom, kao i da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 170.000 tona godišnje.

Početak izgradnje druge faze vjetroparka Košava, koji će imati 19 vjetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 117 MW, očekuje se početkom 2019.

Iz kompanije MK Fintel vind očekuju da, realizacijom tog i drugih projekata koji se nalaze u razvoju, učvrste, kako navode, lidersku poziciju u proizvodnji zelene energije u regionu.

Energetika.ba