Energetika.ba
Samo 1%

Njemačka bilježi najsporiji rast proizvodnje energije iz vjetra u posljednje tri godine

Autor: Energetika.ba
Njemačka bilježi najsporiji rast proizvodnje energije iz vjetra u posljednje tri godine
Foto: Ilustracije

Proizvodnja energije iz vjetra u Njemačkoj će porasti za samo 1% u 2024. godini, što je najsporiji rast u posljednje tri godine, zbog niskih brzina vjetra i usporavanja izgradnje novih kapaciteta za proizvodnju, što usporava napredak u proizvodnji najvažnijeg izvora električne energije u zemlji.

Spor rast glavnog izvora energije u zemlji mogao bi prisiliti energetske kompanije da povećaju proizvodnju iz fosilnih goriva krajem 2024. godine, posebno ako industrijska potrošnja energije poraste istovremeno s porastom potražnje za grijanjem u domaćinstvima i komercijalnim sektorima tokom zime.

Vjetroelektrane su prvi put 2023. godine preuzele mjesto termoelektrana na ugljen kao glavni izvor proizvodnje električne energije u Njemačkoj, a vjetar ostaje primarni izvor energije za zemlju i u 2024. godini.

Prema podacima energetske analitičke kuće Ember, energija vjetra činila je oko 28% proizvodnje električne energije u Njemačkoj tokom prvih sedam mjeseci 2024. godine. Taj udio je porastao sa oko 27% u 2023. godini, nadmašujući udio uglja od 19,5% i solarne energije od 17,5% u ovoj godini.

Ukupna proizvodnja električne energije iz vjetroelektrana pala je na najniži nivo u više od godinu dana u julu zbog niskih brzina vjetra, koje svake godine opadaju tokom ljeta zbog relativno mirnih uvjeta na nivou turbina tokom najtoplijeg dijela godine.

Očekuje se da će se nivoi proizvodnje iz vjetroelektrana oporaviti od septembra nadalje, jer se vremenski uvjeti mijenjaju i brzine vjetra povećavaju, što bi trebalo omogućiti vjetroelektranama da dodatno povećaju svoj udio u ukupnoj proizvodnji električne energije kasnije u 2024. godini.

Međutim, prognoze LSEG-a sugeriraju da bi ukupna proizvodnja iz vjetra od septembra nadalje mogla biti ispod ukupnih vrijednosti iz prethodne godine, što bi rezultiralo padom neto proizvodnje od 12% u posljednjem kvartalu u odnosu na iste mjesece 2023. godine.

Najnovije prognoze LSEG-a za proizvodnju vjetra pokazuju da će njemačka proizvodnja energije iz vjetra iznositi 13.438 megavat-sati (MWh) u septembru, što bi predstavljalo rast od 4.200 MWh ili 46% u odnosu na ukupnu proizvodnju u septembru 2023. godine.

Međutim, prognoze LSEG-a za proizvodnju u preostalim mjesecima ove godine izgledaju kao da će dosljedno biti ispod ukupnih vrijednosti iz prethodne godine, u prosjeku za gotovo 12% u posljednjem kvartalu godine.

Ako se te prognoze ostvare, to bi značilo ukupnu godišnju proizvodnju od 196.189 MWh za 2024. godinu, što je porast od samo 0,9% u odnosu na ukupnu godišnju proizvodnju od 194.432 MWh iz 2023. godine.

Manje od 1% rasta u proizvodnji energije iz vjetra upoređuje se s godišnjom stopom rasta od 12,4% u 2023. godini i ekspanzijom od 11,2% u 2022. godini, te bi stoga moglo biti razočaravajuće za zagovornike čiste energije.

Ipak, prognoze LSEG-a podložne su promjenama kako se brzine vjetra i regionalni vremenski uvjeti razvijaju.

Međutim, značajne promjene u infrastrukturi za proizvodnju energije iz vjetra u Njemačkoj tokom 2024. godine također ukazuju na samo skroman potencijal rasta za ovu godinu u cjelini.

Tokom prve polovine 2024. godine, njemački sektor energije iz vjetra imao je gotovo 900 novih turbina s kolektivnim kapacitetom proizvodnje od 5.021 megavat (MW) odobrenih za priključenje na nacionalnu mrežu, prema vladinim podacima.

Taj kapacitet bio je rekordan, što ukazuje na to da savezne vlasti ostaju posvećene održavanju rasta čiste energije.

Međutim, broj operativnih turbina u Njemačkoj zapravo se smanjio tokom prve polovine 2024. godine, jer su 252 nove turbine priključene na mrežu, dok su 282 turbine povučene iz upotrebe.

Nove turbine nadmašuju svoje deaktivirane kolege u smislu kapaciteta, donoseći 1.310 MW na mrežu kako bi zamijenile 380 MW zatvorenih kapaciteta.

Ipak, stvarni potencijal proizvodnje ove novokonfigurirane flote ostaje nejasan i podložan promjenama brzine vjetra na ključnim farmama.

Trenutno, prognoze LSEG-a predviđaju da će proizvodnja neznatno premašiti dugoročne razine proizvodnje u kratkom roku, ali će zatim dosljedno padati ispod prosječnih stopa proizvodnje kasnije u godini zbog sporijih od uobičajenih brzina vjetra.

Ako se te prognoze pokažu značajno točnima, tada bi ukupna proizvodnja vjetra u Njemačkoj mogla ostvariti samo skroman rast iz godine u godinu u 2024. godini, unatoč priključenju novih i većih turbina.

Kako bi nadoknadili eventualni nedostatak u snabdijevanju električnom energijom koji bi mogao nastati, njemački proizvođači energije mogli bi biti prisiljeni povećati proizvodnju iz termoelektrana na ugalj i plin, koje su do sada imale manju ulogu u proizvodnom miksu, ali ostaju ključne za ukupni energetski sistem Njemačke.

Tokom prvih sedam mjeseci 2024. godine, proizvodnja energije iz fosilnih goriva u Njemačkoj pala je za 14,5% u odnosu na iste mjesece 2023. godine i bila je najniža za taj period u povijesti, pokazuju podaci Ember-a.

Emisije CO2 iz fosilnih goriva u njemačkom energetskom sektoru pale su na rekordno niskih 85,3 miliona metričkih tona, sa 105 miliona tona u istom periodu 2023. godine.

Međutim, te razine emisija mogle bi naglo porasti ako energetske kompanije budu prisiljene nadoknaditi bilo kakve nedostatke u snabdijevanju energijom iz vjetroelektrana većom proizvodnjom iz termoelektrana na ugalj i plin, koje ostaju primarni izvori energije kada se proizvodnja iz vjetra zaustavi.