Energetika.ba
u općinama

Slovenija uvodi finansijske poticaje za razvoj energije vjetra

Autor: Energetika.ba
Slovenija uvodi finansijske poticaje za razvoj energije vjetra
Foto: Pexels

U Sloveniji je usvojena Uredba o razvoju energije vjetra, koja ima za cilj promicanje postrojenja za proizvodnju energije vjetra kroz sustav jednokratnih finansijskih naknada namijenjenih općinama, s obzirom na to da su takvi projekti imali manju podršku u lokalnim zajednicama.

Finansijskim poticajem država želi podržati općine u izgradnji vjetroelektrana i drugih projekata kako bi se i njihov broj u zemlji povećao.

Naknada se dodjeljuje općinama nakon izdavanja građevinske dozvole za vjetroelektranu ili pojedinačni vjetrogenerator, u odnosu na instaliranu snagu elektrane.

Za postrojenja kapaciteta od jednog megavata (MW) ili više, naknada iznosi 200.000 eura po MW. Postrojenja snage manje od jednog MW ne mogu ostvariti pravo na ovaj poticaj, prenose Financije hr. Iznos koji će se dodjeljivati razmjeran je instaliranoj snazi, što je detaljno određeno uredbom, navodi se u saopćenju slovenske vlade.

Sredstva za ovu inicijativu osigurana su iz fondova namijenjenih potpori obnovljivim izvorima energije, čime se dodatno potiče prelazak na zelenu energiju, no uredbom je vjetar prioritet kao obnovljivi izvor.

U slučajevima kada vjetroelektrane ili druga postrojenja zauzimaju teritorije više općina, što je čest slučaj s velikim vjetroelektranama, posebno u državama podijeljenim na veliki broj općina, svaka od njih ima pravo na dio naknade – proporcionalno, u odnosu na kapacitet instaliranih generatora unutar granica svake općine.

Aktualni trendovi u Sloveniji, kada su u pitanju OIE, prate geografiju zemlje koja pruža hidropotencijal, zbog čega se Slovenija prvenstveno oslanja na vodu kao obnovljivi izvor.

Slijedi solarna energija koja je sve popularnija, posebno kada su krovni paneli u pitanju, a koja je privlačna pojedincima, dok su vjetroelektrane slabo zastupljene i relativno su novija pojava u Sloveniji iz više razloga, prije svega, prostora i planiranja, te se ovakvim mjerama i vjetar nastoji popularizirati.