Energetika.ba
Vjetroenergija

Vlada SBŽ-a raskinula dva ugovora o koncesiji za vjetroelektrane na Vlašiću

Autor: Energetika.ba
Vlada SBŽ-a raskinula dva ugovora o koncesiji za vjetroelektrane na Vlašiću

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) donijela je odluku o raskidanju ugovora o koncesiji za izgradnju dviju vjetroelektrana na platou Vlašića.

Govoreći o razlogu raskidanja ugovora, županijski ministar gospodarstva Nisvet Hrnjić naveo je da vlasnici koncesija nekoliko godina nisu ništa uradili te da je kod njih "izostala doza ozbiljnosti".

- Jedan ugovor potpisan je 2011., a drugi 2013. godine. Dakle, imamo višegodišnji neiskorišten period kad je u pitanju ugovoreno, a to je minimalno dvije godine ispitivanja, a nakon toga investiranje i instaliranje vjetroelektrana. Imajući u vidu da to nije urađeno, ugovor sadrži jasne odredbe o raskidanju - kazao je Hrnjić novinarima.

Naglasio je da je Ministarstvo gospodarstva SBŽ-a iniciralo raskidanje ugovora, kako bi omogućilo "novim, ozbiljnijim investitorima da se okušaju na novom javnom pozivu za dodjelu koncesija".

Kako je kazao, postoji šest potpisanih ugovora za koncesije na platou planine Vlašić, te je koncesionarima upućen upit koje su aktivnosti do sada poduzeli.

- Ukoliko ne bude odgovora, ići ćemo u pravcu raskidanja svih tih ugovora - poručio je ministar Hrnjić.

Ugovori koji su raskinuti današnjom odlukom Vlade SBŽ-a bili su potpisani s tvrtkama "Lahor" i "Eberkon".

Energetika.ba / FENA