Od svih novih prodanih automobila u Norveškoj u 2018. trećina električni

Od svih novih prodanih automobila u Norveškoj u 2018. trećina električni

Električni su automobili činili gotovo trećinu novih automobila prodanih u Norveškoj u prošloj godini, što predstavlja novi svjetski rekord, podup

Električni su automobili činili gotovo trećinu novih automobila prodanih u Norveškoj u prošloj godini, što predstavlja novi svjetski rekord, poduprt nastojanjima te nordijske zemlje da do 2025. godine okonča prodaju vozila na fosilna goriva.

Kako bi smanjila emisiju ugljendioksida i zagađenje zraka, Norveška je oslobodila kupnju automobila s pogonom na baterije od većine poreza. Vlada nudi i pogodnosti poput besplatnog parkiranja i punjenja kako bi potaknula građane da se što prije odreknu automobila s dizelskim i benzinskim motorima.

U srijedu su iz neovisne Norveške cestovne federacije (NRF) saopćili da je u prošloj godini prodaja električnih automobila dosegnula 31,2 posto ukupne prodaje. U 2017. njihov je udio u ukupnom broju prodanih automobila iznosio 20,8 posto a u 2013. samo 5,5 posto.

Prodaja električnih automobila porasla je u 2018. za 40 posto, uz prodana 46.092 vozila. Istovremeno se broj prodanih dizelskih modela smanjio za 28 posto, a benzinskih za 17 posto. Broj prodanih hibridnih modela koji se ne mogu puniti na električnim punionicama smanjen je 20 posto.

– Bio je to mali korak prema cilju zacrtanom za 2025. godini, kada, prema zacrtanim ciljevima norveškog parlamenta, nijedan novi automobil više ne bi trebao ispuštati štetne plinove – izjavio je na konferenciji čelnik NRF-a Evind Solberg Torsen (Oeyvind Solberg Thorsen).

Upozorio je ipak da ih čeka još puno posla budući da su dvije trećine od gotovo 148.000 prodanih automobila u Norveškoj još činili hibridi i automobili koji kao pogonsko gorivo koriste fosilna goriva.

Ukupno je prošle godine u Norveškoj prodano 147.929 novih automobila, 6,8 posto manje nego u godini ranije. Time je prekinut trend višegodišnjeg rasta, prema podacima NRF-a, prenosi Avaz.

Podaci o prodaji učvrstili su vodeću poziciju Norveške u svijetu u prodaji električnih automobila po stanovniku.

Energetika.ba