Održana konferencija ‘Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO2’

Održana konferencija ‘Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO2’

Međunarodna konferencija "Zelena energija iz otpada u smanjenju CO2“, održana je danas u Sarajevu u organizaciji Fabrike cementa Lukavac, a okupila je

Međunarodna konferencija “Zelena energija iz otpada u smanjenju CO2“, održana je danas u Sarajevu u organizaciji Fabrike cementa Lukavac, a okupila je više od 200 predstavnika iz građevinske industrije, proizvodnje cementa, predstavnika vladinog i nevladinog sektora, kao i obrazovnih institucija.

Eminentni stručnjaci iz Austrije, Srbije i BiH na konferenciji za novinare istakli su kao glavnu temu poticaj promjena u oblasti zbrinjavanja i ponovnog iskorištavanja otpada u BiH i regiji, te skretanje pažnje na važnost zelene energije.

Generalni direktor Fabrike cementa Lukavac Stjepan Kumrić je kazao da je konferencija organizaovana povodom 20 godina od njihove uspješne privatizacije, te da je u tih 20 godina uloženo jako puno u modernizaciju ove fabrike, gdje su tehnologije koje sada imaju na nivou svjetskih , a ulaže se dosta i u razvoj kadrova.

– Na današnjoj međunarodnoj konferenciji “Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂” pričamo o zaštiti okoliša i u održivom razvoju. Mislim da trenutnu situaciju moramo preokrenuti u vlastitu koristi i da uvidimo novu priliku za promjenu i uspjeh. Mi smo zadnjih pet godina radili na supstituciji fosilnih goriva alternativnim i još imamo prostora za poboljšanje. Trenutno smo smanjili nivo CO2 za deset posto, a plan je da to bude smanjeno na 25 posto. Trenutno pet najboljih cementara u Evropi ima ovaj standard – kazao je Kumrić na konferenciji za novinare.

Harald Fritsch, predsjednik Uprave Asamer Baustoffe AG, Austrija je kazao da su zaista ponosni na sve što su ulagali u modernizaciju tokom smo ulagali 20 godina.

– Rekao sam da imamo našu lokaciju u Austriji, ali evropska lokacija gdje se mi orijentišemo je Lukavac. Želimo da ta lokacija bude održiva proizvodnja, moramo poduzeti još koraka koje međutim bez zakonskih okvirnih preduslova ne možemo sami dostići. Zbog toga je važno da se možemo razvijati na lokalnom nivou – naveo je Fritsch.

Direktorica Poslovnog udruženja „Cementna industrija Srbije“ Dejana Milinković je rekla da cementna industrija u Srbiji već duže od 10 godina koristi alternativna goriva i da dvije fabrike cementa imaju supstituciju od 40 posto.

– Industrija je uložila značajna sredstava u zaštitu sredine, tehnički smo spremni ali nas regulativa ne prati. I dalje ćemo se zalagati za koprocesuiranje odgovornog upravljanja otpadom i ova regionalna saradnja pokazuje da su problemi otpada pretežno lokalni, ali da se traže dobra rješenja i prakse – dodala je Milinković.

Prema Agendi 2030, kompletna Evropa bi trebala zamijeniti upotrebu nafte, uglja i plina zamjenskim alternativnim gorivima, što mnogi stručnjaci smatraju novom industrujskom revolucijom.

– Ovakvi procesi moraju biti vođeni na nivou države, kakva je praksa u regiji. Nažalost, u BiH ne postoji veliko interesovanje za realizaciju ovog projekta na nivou države, a mnogi stručnjaci smatraju da će privatni sektor biti nosilac ove tranzicije – naveo je Mirza Kušljugić, predsjednik Upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju RESET.

Renato Sarc, zamjenik šefa Katedre za tehnologiju prerade otpada i upravljanja otpadom sa Montan univerziteta Leoben iz Austrije je rekao da bi se kreiranjem samoodrživih sistema na nivou lokalne zajednice znatno ubrzala efikasnost ovoga procesa.

– Gospodarenje otpadom i sektor proizvodnje su dva jako povezana sektora. Bitno je oba segmenta jačati na nivou svake lokalne zajednice i imati mogućnost snabdijevanja tim sirovinama kako bi se ubrzali svi procesi proizvodnje ali i smanjenja otpada prilikom proizvodnje – kazao je Sarc.

Energetika.ba / FENA