Okončan projekt energetske efikasnosti u školi ”Isak Samokovlija” u Sarajevu

Okončan projekt energetske efikasnosti u školi ”Isak Samokovlija” u Sarajevu

Presijecanjem vrpce i prigodnim kulturno-umjetničkim programom kojeg su izveli učenici Osnovne škole ''Isak Samokovlija'' na Marijin Dvoru danas je oz

Presijecanjem vrpce i prigodnim kulturno-umjetničkim programom kojeg su izveli učenici Osnovne škole ”Isak Samokovlija” na Marijin Dvoru danas je ozvaničen uspješan završetak projekta energetske efikasnosti.

Projekat su zajedno proveli Kancelarija Svjetske banke za BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo i Općina Centar.

Vrpcu su presjekli kantonalni ministar obrazovanja Elvir Kazazović, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i njegova pomoćnica za obrazovanje, kulturu i sport Jasmina Fazlić te v.d. direktora OŠ ”Isak Samokovlija” Nevzeta Doljančić.
Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić najavio dodatne projekte koje Općina Centar ima namjeru finansirati u ovoj školskoj ustanovi, iako to nije u njenoj direktnoj nadležnosti.

“Općina Centar se jako zalaže da se implementira odluka Ustavnog suda FBiH da osnovno obrazovanje pređe u nadležnost jedinice lokalne samouprave. Nastavit ćemo podupirati razvojnu politiku kantonalnog ministarstva obrazovanja kada je u pitanju podrška i razvoj infrastrukture u predškolskim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama na Centru. Općina Centar iz svog budžeta svake godine izdvaja između 1.200.000 i 1.500.000 KM za podršku raznim vrstama projekata namijenjenim obrazovnom segmentu. Posebno ističem činjenicu da finansiramo u najvećoj mogućem dijelu izgradnju nove škole na Šipu čiji završetak očekujemo narednih godinu i po dana, i počinjemo u maju izgradnju vrtića Razigrani dani. Također od ove godine ćemo finansirati, osim nabavke školskih torbi i pribora, i nabavku udžbenika za sve prvačiće iz 11 osnovnih škola sa Centra. Kad je u pitanju škola ‘Isak Samokovlija’ ove godine planiramo finansirati još i rekonstrukciju kotlovnice kao i poda u fiskulturnoj sali škole”, objasnio je Ajnadžić.

Ministar Kazazović je kazao da je ovo sedmi projekt povećanja energetske efikasnosti u školskim objektima na području Kantona Sarajevo koji je realizovan u saradnji kantonalnog ministarstva obrazovanja, Kancelarije Svjetske banke u BiH i Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Mustafa Čopelj iz Federalnog ministarstva prostornog uređenje je voditelj projekta ”Energetska efikasnost u BiH” u okviru kojeg je urađeno utopljavanje zgrade škole ”Isak Samokovlija”.

“Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 600.000 KM, sredstva koje je osigurala Vlada Kantona Sarajevo putem kreditnog zaduženja. Za navedena sredstva urađena je termoizolaciona fasada na objektu škole, postavljena toplotna izolacija između stropa i tavana, zamijenjena postojeća vanjska stolarija i ugrađeni termostatski ventili na sve radijatore u školi. U protekle dvije godine putem projekta ”Energetska efikasnost u BiH” smo obnovili 29 objekata na području Federacije BiH, za šta je izdvojeno oko 13 miliona KM. Zahvaljujući ovom projektu, u pomenutim objektima ostvarujemo uštede do 1,6 miliona KM na godišnjem nivou i ujedno smo unaprijedili uslove boravka 220.000 direktnih korisnika tih ustanova. Tokom 2018. godine planiramo realizovati još 15 ovakvih projekata širom Federacije BiH”, rekao je Čopelj.

Energetika.ba / Klix.ba