OŠ “Branko Ćopić” iz Prnjavora bit će certifikovana kao eko-škola

OŠ “Branko Ćopić” iz Prnjavora bit će certifikovana kao eko-škola

Osnovna škola OŠ "Branko Ćopić" iz Prnjavora na javnom pozivu za projekat "Misli o prirodi", koji finansira švedska Vlada, izabrana je među pet škola

Pedagog škole Jelena Radivojević Stupar rekla je da je osnovni cilj certifikacije da se u rad odgojno-obrazovnih ustanova uključi očuvanje životne sredine kroz vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika i radnika, ali i šire društvene zajednice.

“Naša škola godinama unazad brojnim projektima i svakodnevnim aktivnostima ističe opredijeljenje za ekološku pedagogiju i ekološki razvoj po čemu smo postali prepoznatljivi, ne samo u lokalnoj zajednici, nego i šire”, kazala je Radivojević-Stupar i dodala da i u ovoj školskoj godini, iako ograničeni epidemiološkim mjerama, nastoje što više promovisati principe održivog razvoja.

Ona je podsjetila da je ova škola početkom novembra na reciklažu poslala 430 kilograma prikupljene PET ambalaže, a da su do sada reciklirali više od 19 tona ove sekundarne sirovine.

“Vrijedne ruke naših prvačića raznovrsni upotrebljivi otpad pretvaraju u kreativne predmete, dok su stariji učenici osmislili i izradili cekere. U dvorištima centralne i područne škole od otpadnih greda i guma izradili smo poligone za testiranje i razvijanje fizičke i mentalne aktivnosti učenika”, dodala je.

Ona je izrazila očekivanje da će status eko-škole doći u Prnjavor i tako ovu općinu pozicionirati na međunarodnu mapu ekološki osviještenih gradova.

Aktivnost za dobijanje certifikata u BiH realizuje Centar za promociju civilnog društva, a kroz projekat sertifikacije, osim OŠ “Branko Ćopić” iz Prnjavora, proći će i odabrane škole iz Banje Luke, Prijedora, Čelinca i Dervente.

Energetika.ba / SRNA