Peskov: Bez isporuka nafte onima koji uvode ograničenje cijena

Peskov: Bez isporuka nafte onima koji uvode ograničenje cijena

Moskva je danas saopštila da će prestati sa prodajom nafte onim zemljama koje uvode ograničenja na cijene ruskih energenata. "Zemlje koje nameću og

Moskva je danas saopštila da će prestati sa prodajom nafte onim zemljama koje uvode ograničenja na cijene ruskih energenata.

“Zemlje koje nameću ograničenje cene neće biti među onima koji dobijaju rusku naftu”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, čime je podržao jučerašnje izjave potpredsjednika ruske vlade Aleksandra Novaka, prenosi Rojters.

Novak je u četvrtak izjavio da su ruske naftne kompanije spremne na to da Evropska unija uvede embargo na uvoz ruske nafte u decembru ove godine, i dodao da Moskva planira da održi trenutan nivo proizvodnje.

Kremlj je takođe saopštio da bi takva ograničenja dovela do značajne destabilizacije na svjetskom tržištu nafte.

Očekuje se da će ministri finansija Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija (G7) danas učvrstiti planove o ograničavanju maksimalne cijene otkupa ruske nafte u globalnoj trgovini, sa ciljem da se smanje prihodi Moskve koja vodi rat u Ukrajini, ali i ublaži pritisak na energetskom tržištu, saopštili su zvaničnici G7 agenciji Reuters.

(Energetika.ba)