Petu sedmicu zaredom cijena nafte na svjetskom tržištu u padu

Petu sedmicu zaredom cijena nafte na svjetskom tržištu u padu

Cijene nafte ponovo su pale u ponedjeljak jer su zabrinutosti oko potražnje za gorivom u najvećim svjetskim potrošačima nafte Sjedinjenim Državama i K

Cijene nafte ponovo su pale u ponedjeljak jer su zabrinutosti oko potražnje za gorivom u najvećim svjetskim potrošačima nafte Sjedinjenim Državama i Kini neutralizirale očekivanje o smanjenju proizvodnje u OPEC+ i ponovne kupovine nafte za rezerve SAD-a.

Indeks nafte Brent pali su 62 centa, ili 0,84 posto, na 73,55 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate bila na 69,48 dolara po barelu, što je pad od 56 centi, ili 0,8 posto..

Prošle su sedmice obje referentne vrijednosti pale četvrtu sedmicu zaredom, što je najduži niz sedmičnog pada od septembra 2022., zbog zabrinutosti da bi Sjedinjene Američke Države mogle ući u recesiju zbog “značajnog rizika” historijskog bankrota unutar prve dvije sedmice juna.

Ulagači su tražili sigurna utočišta kao što je američki dolar, jačajući valutu i čineći robu denominiranu u dolarima skupljom za vlasnike drugih valuta.

“Cijene nafte još uvijek su pod pritiskom zbog slabih izgleda potražnje jer se napredak kineske ekonomije čini neravnim”, rekla je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng, dodajući da je propast američkih banaka također uzrokovala trzaj.

Ulagači će u idućoj sedmici pretražiti mnoštvo kineskih ekonomskih podataka o industrijskoj proizvodnji, ulaganjima u fiksnu imovinu i prodaji na malo u potrazi za znakovima poboljšanja potražnje za naftom.

“S neujednačenim ponovnim otvaranjem u Kini i zabrinutošću da se SAD suočava s usporavanjem rasta u vrijeme kada se X-datum za gornju granicu duga ubrzano približava, nadopunjen oporavkom američkog dolara, raspoloženje tržišta prema sirovoj nafti ostat će u najboljem slučaju mlako”, rekao je analitičar IG-a Tony Sycamore.

Ipak, globalne zalihe sirove nafte mogle bi se smanjiti u drugoj polovini jer grupa OPEC+, Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezini saveznici, uključujući Rusiju, dodatno smanjuju proizvodnju što smanjuje dostupnost sirove nafte.

Grupa je u aprilu objavila da će neke članice dodatno smanjiti proizvodnju za oko 1,16 miliona barela dnevno, čime će ukupna količina smanjenja biti 3,66 miliona barela dnevno, prema izračunima Reutersa.

Međutim, Irak ne očekuje da će OPEC+ dodatno smanjiti proizvodnju nafte na svom sljedećem sastanku ujunu, rekao je njegov ministar nafte Hayan Abdel-Ghani.

SAD bi mogao početi otkupljivati naftu za Strateške rezerve nafte (SPR) nakon što u junu dovrši prodaju koju je odredio Kongres, rekla je ministrica energetike Jennifer Granholm zastupnicima u četvrtak.

U međuvremenu, čelnici zemalja Grupe sedam (G7) mogli bi najaviti nove mjere na svojim sastancima od 19. do 21.maja koje ciljaju na izbjegavanje sankcija koje uključuju treće zemlje, rekli su dužnosnici koji su direktno upoznati s raspravama.

Pooštravanje sankcija također će nastojati potkopati buduću rusku proizvodnju energije i obuzdati trgovinu koja podupire rusku vojsku, kažu izvori, prenosi Reuters.

Energetika.ba