Porasle cijene nafte

Porasle cijene nafte

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad razine od 60 dolara nakon što su podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali veliki pad

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad razine od 60 dolara nakon što su podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali veliki pad zaliha sirove nafte u SAD-u, ublaživši strahovanja od smanjene potražnje zbog američko-kineskog trgovinskog rata.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,21 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 79 centi višoj cijeni, od 55,72 dolara, prenosi Hina.

Trump vjeruje da Kina želi sporazum

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće API-ja koje je pokazalo pad zaliha sirove u SAD u prošlom tjednu za čak 11,1 milijun barela zbog smanjenog uvoza. Analitičari obuhvaćeni Reutersovim istraživanjem očekivali su znatno manji pad, u prosjeku za dva milijuna barela.

“Energetskom je kompleksu u noći s utorka na srijedu injekciju adrenalina ubrizgalo poticajno izvješće API-ja”, konstatiraju u bilješci analitičari PVM-a.

Time su u drugi plan potisnuta strahovanja od slabije potražnje zbog američko-kineskog trgovinskog rata.

I sami akteri sukoba proteklih su dana slali pomirljive signale pa je tako američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak izjavio da vjeruje da Kina zaista želi postići trgovinski sporazum. Potpredsjednik kineske vlade Liu He naglasio da Kina spor želi riješiti “smirenim” pregovorima.

Nervoza ojačala

Sljedećeg je dana nervoza ponovo ojačala nakon što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da nije čulo ni za kakav telefonski razgovor SAD-a i Kine o trgovini. Izrazili su također nadu da će Washington stvoriti uvjete za pregovore.

U takvom su okruženju analitičari američke investicijske banke Morgan Stanley danas snizili procjenu cijene barela na londonskom tržištu u ostatku godine sa 65 na oko 60 dolara. Na američkom bi tržištu prema njihovoj novoj procjeni trebala iznositi 55 dolara, u odnosu na do sada procijenjenih 58 dolara.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 58,98 dolara, što znači da je pala za 20 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba