Porast napetosti u istočnom Mediteranu zbog otkrića velikih zaliha plina

Porast napetosti u istočnom Mediteranu zbog otkrića velikih zaliha plina

Istočni Mediteran postaje vrlo interesantan region za geopolitičko posmatranje. Ključna tačka budućeg napretka ili konflikta je energetska sigurnost.

Istočni Mediteran postaje vrlo interesantan region za geopolitičko posmatranje. Ključna tačka budućeg napretka ili konflikta je energetska sigurnost. Američko geološko istraživanje procjenjuje da u tom području ima oko 120 triliona kubnih metara prirodnog gasa, navodi se u tekstu koji su za američki magazin “US Military” napisali analitičari Saša Toperić, direktor pri Centru za transatlantske odnose, i Jonathan Roberts.

U vrijeme kada se zalihe gasa u Sjevernom moru smanjuju, a Evropa traži nove izvore kako bi smanjila ovisnost od Rusije, ovo otkriće je privuklo veliku pažnju.

– Ogromne novootkrivene zalihe gasa u istočnom Mediteranu oblikuju nove odnose između država regije i šire. Utrka za bušenje, plinovode i ugovore o izvozu je već započela i već sada je jasno da će biti vrlo nezgodna – navodi se u tekstu.

Plinovodi će biti ključni resurs za transfer zaliha ovog energenta, ali ako se uzmu u obzir države koje čine regiju, a to su Kipar, Egipt, Grčka, Izrael, Liban, Libija, Sirija i Turska, onda je jasno da će biti veliki broj izazova. Postoji mogućnost da upravo to donese bolju regionalnu saradnju, ali je jednaka mogućnost da to izazove i nove konflikte. Posebno, odnosi Turske i Kipra, Egipta i Izraela, odnosi na Levantu će biti ključni za energetsku sigurnost, istaknuto je u tekstu.

Eksperti su zaključili da je plinovod ka sjeveru i Turskoj preko Kipra ekonomski najbolja opcija, uprkos teškom terenu koji se mora preći da bi se konektovao na Transanadolijski plinovod TANA i Sjeverni gasni koridor. No, sve veće tenzije između Turske i Kipra, pa i Grčke donose neizvjesnost za taj projekt. Nade da bi to moglo pomoći politički kompromis u vezi sa ujedinjenjem Kipra su slabe.

– Istočni Mediteran ima još dvije moguće opcije. Jedna da se gradi plinovod koji bi povezao Izrael, Kipar i južnu Evropu, i drugi da se gradi mreža plinovoda iz Izraela u Egipat gdje bi plin bio pretvaran u tečni gas i dalje distribuiran. Ali, ova druga opcija ima sigurnosnih izazova zbog situacije na Sinaju i uopće u ove dvije zemlje – zaključuje se u tekstu.

Ako se uzme set različitih interesa i neprijateljstava u regiji, jedini način za njihovo prevazilaženje je sadržan u riječima, kako se navodi u tekstu, bivšeg američkog državnog sekretara Rexa Tillersona: “Nećemo tražiti da se bilo ko odriče bilo čega, ali ćemo tražiti riješenje“.

Energetika.ba / FENA