Prodato više od tri miliona električnih automobila, Kinezi najviše voze na struju

Prodato više od tri miliona električnih automobila, Kinezi najviše voze na struju

Broj električnih automobila na putevima u svijetu prešao je rekordna tri miliona u 2017. godini, što je povećanje za 54 posto odnosu na prethodnu godi

Broj električnih automobila na putevima u svijetu prešao je rekordna tri miliona u 2017. godini, što je povećanje za 54 posto odnosu na prethodnu godinu, navodi se u Globalnom izvještaju o električnim automobilima Međunarodne agencije za energiju (IAE).

U izvještaju IAE navodi se da je više od milion električnih automobila prodato u 2017. godini i da je više od pola njih prodato u Kini, prenosi Blic.rs.

– Ukupan broj električnih automobila na putu u svijetu prešao je tri miliona, što predstavlja porast za više od 50 posto u odnosu na 2016. godinu – navodi se u izvještaju.

Kina je ostala najveće tržište električnih automobila u svijetu, sa oko 1,23 miliona električnih automobila na putevima. Iza Kine su Evropa i SAD, sa oko 820.000, odnosno 760.000 električnih automobila, javio je “Sputnjik”.

Zemlje sjeverne Evrope ostale su lideri kada je riječ o tržišnom udjelu. U Norveškoj prodaja električnih vozila čini 39 posto ukupne prodaje automobila, dok u Švedskoj i Islandu čini 12, donosno šest posto od ukupne prodaje vozila.

Energetika.ba