Rusi upozoravaju: Evropski embargo na rusku naftu pogodio bi cijeli svijet

Rusi upozoravaju: Evropski embargo na rusku naftu pogodio bi cijeli svijet

Mogući evropski embargo na rusku naftu pogodio bi "cijeli svijet", upozorio je Kremlj uoči sastanka članica Europske unije u ponedjeljak na kojem će r

Mogući evropski embargo na rusku naftu pogodio bi “cijeli svijet”, upozorio je Kremlj uoči sastanka članica Europske unije u ponedjeljak na kojem će razgovarati o novim sankcijama kojima bi kaznile Moskvu zbog invazije na Ukrajinu.

“Takav bi embargo imao vrlo ozbiljan utjecaj na svjetsko tržište nafte, štetan utjecaj na energetsko tržište u Europi”, ocijenio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Očito je da Amerikanci tu ništa ne bi izgubili, njihova bi pozicija bila bolja nego europska”, ustvrdio je na konferenciji za novinare.

“Takva odluka pogodila bi cijeli svijet”, ustvrdio je Peskov.

Ministri vanjskih poslova i obrane zemalja članica Europske unije trebaju se sastati nešto kasnije u ponedjeljak kako bi razgovarali o novim sankcijama Moskvi.

Od početka ruske agresije 24. veljače, EU je već donio nekoliko krugova sankcija protiv Moskve ciljajući tvrtke, banke, visoke dužnosnike, oligarhe te je zabranio izvoz dobara u Rusiju.

Europski uvoz ruskih energenata dosad je bio pošteđen sankcija jer Europljani snažno ovise o ruskoj nafti i plinu.

Posebno je na meti kritika Njemačka jer se protivila trenutačnom uvođenju embarga na ruske ugljikovodike o kojima njezino gospodarstvo snažno ovisi.

 

Energetika.ba / Hina