Ruski MVP: Njemački interes za Sjeverni tok 2 konstantan

Ruski MVP: Njemački interes za Sjeverni tok 2 konstantan

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) primjećuje kontinuirani interes Njemačke za Sjeverni tok 2, ali i negativan utjecaj američkih sankcija na ko

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) primjećuje kontinuirani interes Njemačke za Sjeverni tok 2, ali i negativan utjecaj američkih sankcija na korake iz Europe za dovršenje toga projekta, izjavio je u petak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Pankin.

“Zapravo su naši njemački prijatelji zainteresirani i taj interes nije nestao, ali prijetnje su vrlo aktivne kao i toksičnost koju su stvorili Amerikanci oko sudjelovanja u Sjevernom toku 2, pa je jasno da tvrtke odmjeravaju razne rizike za sebe i sve skupa se razvuklo”, rekao je Pankin na marginama Euroazijskog ekonomskog foruma koji se održava u Veroni.

Smatra da u slučaju pretjeranog pooštrenja sankcija Europljani trebaju razmotriti mjere odmazde.

“Tamo gdje se pretjeralo, Europljani mogu razmišljati o mjerama odmazde ili o tome kako ublažiti učinak američkih sankcija”, rekao je.

Početkom lipnja američki senat predstavio je zakon o produženju sankcija protiv Sjevernog toka 2.

Taj projekt uključuje izgradnju dvije linije plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina na godinu, od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke.

Do sada je izgrađeno 93 posto trase, ali izgradnja cjevovoda obustavljena je u prosincu prošle godine nakon što je švicarski Allseas odbio položiti cijevi zbog mogućih sankcija Sjedinjenih Država.

Energetika.ba / Hina