SAD uvele nove sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venecuele

SAD uvele nove sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venecuele

Sjedinjene Države uvele su sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venecuele, PDVSA, saopšteno je iz Bijele kuće. – Nastavljamo da razotkrivamo korupci

Sjedinjene Države uvele su sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venecuele, PDVSA, saopšteno je iz Bijele kuće.

– Nastavljamo da razotkrivamo korupciju Nicolasa Madura i njegovih bliskih saradnika i današnji potez će osigurati da ne mogu više da pljačkaju imovinu naroda Venecuele – rekao je na konferenciji za novinare savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton, prenosi Glas Amerike.​

Lider opozicije u Veneculi i samoproklamovani privremeni predsjednik Juan Guaido prethodno je pozvao na dvodnevne demonstracije u pokušaju da na svoju stranu pridobije i vojsku, koja podržava dosadašnjeg lidera Nicolasa Madura.

Guaido je pozvao građane Venecuele da se okupe na mirnom, dvočasovnom protestu u podne u srijedu, i da “traže od oružanih snaga da stanu na stranu naroda.”

U subotu potom, Guaido poziva pristalice širom države i svijeta da izađu na ulice, istog dana kada ističe rok Evropske unije da se raspišu novi izbori.

– U zemlji i širom svijeta, u subotu ćemo biti na ulicama Venecuele i svuda u svijetu da prihvatimo podršku Evropske unije narodu Venecuele, ali i ultimatum do nedjelje dat Maduru. EU jasno priznaje ne samo naš parlament, naš Ustav, već i onog ko je sada preuzeo ovlašćenja predsjednika – rekao je on.

Guaido nudi amnestiju vojnicima koji podrže demokratiju i odbace Madurovu vladavinu.

– Danas vam naređujem, vojnici Venecuele: ne sprječavajte mirne demonstracije kao prije – kazao je.

Pristalice opozicije – od kojih su neki uzvikivali: “Vojniče, prijatelju, samo još ti nisi sa nama”, dijelili su letke sa planovima za amnestiju na punktovima vojske i policije. Neki vojnici su bacali letke i cijepali ih. Ipak, mnogi su rekli da je njihovim porodicama dosta nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica.

O političoj krizi u Venecueli raspravljaće se u ponedjeljak, 4. februara, na vanrednom sastanku Lima grupe, koju čini 13 latinoameričkih zemalja. Domaćin sastanka u Otavi je Kanada.

Energetika.ba / FENA