Sankcije Iranu stabilizovale cijene nafte ispod 73 dolara

Sankcije Iranu stabilizovale cijene nafte ispod 73 dolara

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje. Cijene nafte stabilizirale su se u četvrt

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje.

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 73 dolara nakon što je na snagu stupio prvi krug obnovljenih američkih sankcija Iranu, ublaživši uticaj zabrinutosti za naftnu potražnju u kontekstu kinesko-američkog trgovinskog spora.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,45 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,37 dolara.

Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 66,98 dolara. Jučer je završio trgovanje u minusu 2,23 dolara.

Jučer je tržišta uzdrmala eskalacija trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Država i Kine a teg su bili i kineski podaci koji su pokazali usporavanje potražnje.

Kina je na pakete američkih carina jučer odgovorila najavom 25-postotnih carina na daljnjih 16 milijardi dolara američkog uvoza. To će uticati na trgovinu širokim rasponom robe, od goriva i proizvoda od čelika, do automobila i medicinske opreme. Sirova nafta bit će izuzeta.

Trgovinski rat

Trgovinski rat uznemirio je globalna tržišta jer investitori strahuju da će eventualno usporavanje rasta dvije najveće svjetske privrede smanjiti potražnju za robom.

Uznemirenost je na tržištima nafte izazvao podatak koji je potaknuo zabrinutost za kinesku potražnju. Tako su službeni podaci pokazali da se kineski uvoz sirove nafte blago oporavio u julu nakon dva mjeseca pada, ali je i dalje na najnižem nivou u ovoj godini zbog smanjenja potražnje manjih nezavisnih kineskih rafinerija.

Danas se pažnja tržišta usmjerila na američke sankcije Iranu, trećem proizvođaču nafte u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Obnovljene sankcije tek će od novembra direktno zahvatiti i iransku naftu, iako američki predsjednik Donald Trump želi da što više zemalja u potpunosti obustavi uvoz nafte iz te bliskoistočne zemlje.

Nepoznati proračuni

“Kako će to uticati na situaciju s naftom najveća je izvjesna nepoznanica u ovoj godini. U najgorem slučaju, ako tržište ostane bez 1,5 miliona do dva miliona barela dnevno iranske nafte… svi će proračuni pasti u vodu i oni koji špekuliraju s padom cijena morat će se pripremiti za velike probleme”, konstatira analitičar kompanije PVM Oil Associates Tamas Varga.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela “referentne korpe” njegove nafte u utorak iznosila 72,21 dolar, te je pala 37 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Energetika.ba