Savjetovanje BHK CIGRE u Neumu od 17. do 20. oktobra

Savjetovanje BHK CIGRE u Neumu od 17. do 20. oktobra

U Neumu će od 17. do 20. oktobra biti održano 15. savjetovanje Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CI

U Neumu će od 17. do 20. oktobra biti održano 15. savjetovanje Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) na kojem će biti predstavljeno oko 160 stručnih i naučnih radova koje potpisuje 350 autora uglavnom iz BiH, ali i inostranstva.

Upravni odbor BHK CIGRE danas je na sjednici u Sarajevu razmotrao tok priprema za savjetovanje čiji je generalni pokrivitelj Elektroprivreda BiH.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE i i član Administrativnog vijeća pariske CIGRE Edhem Bičakčić na konferenciji za novinare je rekao da će u uvodnim referatima biti prezentirane aktuelne teme, a jedna od njih se odnosi na uticaj klimatskih promjena na energetiku uopće u svijetu i kod nas.

– Klimatske promjene imaju veliki uticaj, one se reflektuju prije svega u snažnoj dekarbonizaciji, kao politici Evropske zajednice, koja se nameće i koju BiH mora slijediti. To je težak izazov za zemlju u kojoj su 60 do 70 posto kapaciteta za proizvodnju električne energije termoelektrane na ugalj. Svi ti izazovi i ono što iz toga proistekne odražava se itekako na klimatske promjene i to je sada pitanje broj jedan u svijetu – naveo je Bičakčić.

Drugi uvodni referat tretirat će zeleni vodonik, kod nas malo poznatu temu. To je, kako je pojasnio Bičakčić, gorivo budućnosti i naše susjedne zemlje kao što je Hrvatska već imaju Institut za zeleni vodonik kao gorivo koje se koristi iz obnovljivih izvora i u transportu.

Elektromobilnost također je jedna od nezaobilaznih tema savjetovanja. To je, prema Bičakčičevim riječima, izazov u saobraćaju koji nam predstoji i o čemu će biti poseban okrugli sto gdje će biti predstavljeni i uređaji za brzo punjenje automobila i način ove nove elektrifikacije, te izgradnje nove infrastrukture u BiH da bi se uhvatio trend sa korištenjem elektroautomobila.

– To je brzi proces i mi nismo toliko svjesni toga. Neke zemlje zabranjuju prodaju automobila koji nisu na elektromotorni pogon od 2025. do 2035. godine. Potrebno je napraviti cijeli niz predpostavki da bi mi uhvatili korak na tom putu koji je također evropski put – dodao je Bičakčić.

Bit će tu i drugih značajnih rasprava poput izazova proizvodnih elektroenergetskih objekata, kao i primjer uspješne izgradnje vjetroelektrane Podveležje.

Član UO BHK CIGRE i član Organizacionog odbora ovog savjetovanja Sabina Dacić – Lepara je navela da je CIGRE i njen njen bh. ogranak dao značajan doprinos balansiranju odnosa između razvoja energetike, ekonomije, društva i okoliša. CIGRE je, kako je rekla, postao platfoma na kojoj se raspravljaju pitanja kao što je čista energija s jedne strane i s druge strane klimatske promjene i tranzicija ka čistoj ili obnovljivoj energiji.

Tokom Savjetovanja zasjedat će Forum žena u inženjerstvu i posebno se posvetiti drugačijoj perspektivi žene u inženjerstvu i tome kako animirati djevojke da se upišu na tehničke fakultete. Predviđena je i sesija Foruma mladi inženjeri u čijem fokusu će biti jačanje javne svijesti o značaju i zaštiti okoliša.

Energetika.ba / FENA