Scholz: Evropa trenutno ne može bez ruskog plina

Scholz: Evropa trenutno ne može bez ruskog plina

Uvoz energenata iz Rusije je ključan za svakodnevni život evropskih građana, a opskrba kontinenta ne može biti osigurana na drugi način u ovom trenutk

Uvoz energenata iz Rusije je ključan za svakodnevni život evropskih građana, a opskrba kontinenta ne može biti osigurana na drugi način u ovom trenutku, rekao je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz.

Dok se u SAD-u i EU raspravlja o sankcijama na ruske energente, kao odgovor na invaziju Ukrajine, “opskrba Europe energijom za grijanje, kretanje, struju i industriju ne može se u ovom trenutku zajamčiti na drugi način”, kaže se u pisanoj izjavi kancelara.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u nedjelju da Sjedinjene Države i europski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, naglašavajući ipak važnost stabilne globalne opskrbe naftom.

“U vrlo smo aktivnim razgovorima s našim europskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u naše zemlje, naravno, uz istovremeno održavanje stabilne globalne opskrbe naftom”, rekao je Blinken u intervjuu za NBC.

Strah od zapadnog embarga na rusku naftu ponovo je u ponedjeljak katapultirao cijene crnog zlata.

Europa je “namjerno”, kaže Scholz, isključila ruske energente iz prve salve sankcija protiv Moskve jer bi takva mjera destabilizirala tržišta i imala prejak utjecaj na europske ekonomije.

Njemačka je među onim zemljama Europske unije koje su snažno ovisne o uvozu plina, nafte i ugljena iz Rusije, podsjetio je Scholz dodajući da Berlin radi na razvoju alternativa toj ruskoj energiji. “Ali to se ne može postići od danas do sutra.”

Rusko nasilje u Ukrajini stvara pritisak na EU da uvede dodatne sankcije nad energetskim sektorom. Oko 40 posto prirodnog plina koji se koristi u Europi dolazi iz Rusije, kao i četvrtina nafte, piše BBC.

SAD i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij žele da Bruxelles u najmanju ruku uvede sankcije na uvoz nafte. S time se slažu zemlje istoka Europe, poput onih baltičkih, koje se osjećaju izložene ruskoj prijetnji.

No druge države, poput Njemačke i Italije, strahuju od rasta cijene energenata.

Francuskog čelnika Emmanuela Macrona uskoro čekaju predsjednički izbori pa strahuje od nepopularnih poteza kod stanovništva, koje će plaćati rast cijena.

Stoga je Europska unija dosad izbjegla razgovor o energetskim sankcijama. Umjesto toga ponovila je plan o što bržoj tranziciji s energetske ovisnosti o Rusiji, pronalasku alternativnih dobavljača i radu na održivim izvorima energije, dodaje BBC.

 

Energetika.ba / Hina