Sian je prvi elektrificirani i najsnažniji Lamborghini ikada

Sian je prvi elektrificirani i najsnažniji Lamborghini ikada

Nakon što je procurila fotografija, Lamborghini je zvanično otkrio izgled svog prvog produkcijskog elektrificiranog modela. Lamborghini Sian je d

Lamborghini Sian je doživio online debi te je otkriven njegov spektakularni dizajn i impresivne performanse uoči javne premijere na Sajmu automobila u Frankfurtu naredne sedmice.

Superautomobil pokreće 6,5-litarski atmosferski V12 motor ukombinovan s 48-voltnim blagim hibridnim sistremom koji osigurava dodatnih 34 KS tako da ukupna snaga iznosi 819 KS. To znači da smo dobili najsnažniji Lamborghini ikada.

Snaga se prenosi na sva četiri točka preko sedmostepenog automatskog mjenjača s adaptivnim karakteristikama promjene brzina ovisno o odabranom modu vožnje. Tu je i stražnji mehanički diferencijal sa zaključavanjem, prenosi Klix.

Sian od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,8 sekundi, a maksimalna elektronski ograničena brzina iznosi 350 km/h. Za ubrzanje od 30 do 60 km/h je potrebno 0,2 sekunde, a od 70 do 120 km/h svega 1,2 sekunde.

Kada je riječ o dizajnu, Sian je većinu elemenata posudio od koncepta Terzo Millennio. Istina, ne izgleda dramatično kao koncept, ali ga krase agresivne linije te ima savršene proporcije za jedan superatuomobil. Heksagonalna stražnja LED svjetla se savršeno slažu sa završecima izduvnih cijevi.

Ako se pitate šta znači oznaka “63” na malim karbonskim perajama nazad, ona označava broj primjeraka koje će Lamborghini proizvesti. Osnovna cijena je 3,6 miliona dolara. Svi primjerci su već rasprodani.

Energetika.ba