Sijarto: Rusija obećala da će nastaviti s isporukama gasa

Sijarto: Rusija obećala da će nastaviti s isporukama gasa

Rusija je obećala da će nastaviti sa isporukama gasa Mađarskoj i da će "Gasprom" ispuniti svoje ugovorne obaveze prema Budimpešti, izjavio je danas ma

Rusija je obećala da će nastaviti sa isporukama gasa Mađarskoj i da će “Gasprom” ispuniti svoje ugovorne obaveze prema Budimpešti, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je u intervjuu za javni radio rekao da su ga izvršni direktor “Gasproma” Aleksej Miler i zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak uvjerili tokom telefonskog razgovora da će ta kompanija ispuniti obaveze prema Mađarskoj, koje su predviđene ugovorom.

On nije precizirao kada je obavljen telefonski razgovor, ukazuje Rojters.

Sijarto je naglasio da je energetska bezbjednost Mađarske, uključujući isporuke gasa, stabilna i da se isporuke ovog energenta vrše svakodnevno i na vrijeme, bez ikakvih ometanja, kao što je predviđeno ugovorom.

Prema ugovoru koji je potpisan sa “Gaspromom” prošle godine, Mađarska dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Bugarske i Srbije u okviru dugoročnog ugovora sa Rusijom i još milijardu kubnih metara gasa preko gasovoda iz Austrije.

Ugovor važi 15 godina, uz mogućnost izmjena kupljenih količina nakon deset godina.

Gasprom je nedavno, kao odgovor na zapadne sankcije Moskvi, obustavio isporuke gasa danskom “Orstedu” i “Šel enerdžiju” za njihov ugovor o snabdijevanju Njemačke gasom.

Ruska kompanija je prekinula i isporuke gasa holandskoj kompaniji “Gas Tera”, kao i Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj zbog odbjanja da plate za gas u ruskim rubljama.

 

Energetika.ba