Srbija zabranjuje upotrebu plastičnih vrećica

Srbija zabranjuje upotrebu plastičnih vrećica

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije najavili su kako će ta zemlja zabraniti upotrebu tankih plastičnih vrećica i uvesti obavez

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije najavili su kako će ta zemlja zabraniti upotrebu tankih plastičnih vrećica i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih.

Kako prenose srbijanski mediji, u tom ministarstvu kažu da će Srbija, iako nije članica EU, primijeniti sve mjere nedavno usvojene Direktive o plastici.

Po toj Direktivi iz veljače ove godine, ograničava se maksimalna godišnja potrošnja vrećica na 90 po osobi, do kraja 2019. godine.

Iz Ministarstvu za zaštitu životne sredine ističu kako su u vezi s tim pitanjem u stalnoj komunikaciji s velikim trgovačkim lancima, kao i s nevladinim sektorom, kako bi utjecali na razvoj ekološke svijesti građana.

Prema nezvaničnim procjenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona eura za nabavku plastičnih vrečica, a građani u prosjeku troše sedam vrećica dnevno.

Energetika.ba / FENA