Šta se događa s hrvatskom brodogradnjom?

Šta se događa s hrvatskom brodogradnjom?

Povodom komplicirane situacije u hrvatskoj brodogradnji na N1 televizij, Studiju uživo, voditelja Ilija Jandrića, gostovao je urednik portala EnergyPr

Povodom komplicirane situacije u hrvatskoj brodogradnji na N1 televizij, Studiju uživo, voditelja Ilija Jandrića, gostovao je urednik portala EnergyPress.net Ivan Brodić te objasnio pozadinu događaja u hrvatskoj brodogradnji.

Ustvrdio je kako je jako puno medijskih šumova glede Uljanika i 3. maja. Naime, uz sve izrečeno u medijima, mnogima su promakle službene objave sa Zagrebačke burze. “One su jedine relevantne, s obzirom na to da je Uljanik kompanija izlistana na burzi”, rekao je Brodić.

A među tragovima objava na Zagrebačkoj burzi ne nalazi se niti jedna tvrdnja koju spominje gospodin Danko Končar, koja se tiče restrukturiranja. Brodić je upozorio kako je na Zagrebačkoj burzi izdano nekoliko priopćenja, među kojima odluka uprave Uljanika iz ožujka o dokapitalizaciji grupe od 380 milijuna kuna.

Na tender o dokapitalizaciji pristigle su dvije ponude. Ona Danka Končara i Kermas energije, koja nije spominjala konkretne brojeve i ona DIV grupe koja je ponudila 300 milijuna kuna za otkup dionica 3. maja, 380 milijuna kuna za dokapitalizaciju Uljanika te otkup 24.9 posto dionica Viktora Lenca. Ta je ponuda, prema priopćenu uprave Uljanika odbačena zato što se sumnjalo da će novo vlasnik vratiti pozajmnice koje je tijekom pet godina 3. maj davao Uljaniku.

Brodić je upozorio kako će EK vjerojatno novu pomoć države odobriti, ali kako je to kratkoročno rješenje, što dokazuje to što je država na ovaj ili onaj način do sada u Uljanik upumpala oko 600 milijuna eura, a stanje je ostalo isti. Rješenje je, kaže Brodić, kontrolirani stečaj, pri čemu bi netko trebao upozoriti radnike (koji su, uzgred, vlasnici 46 posto dionica Uljanika) kako u tom slučaju oni ulaze u prvi red naplate.

– Rješenje nisu niti Končar, koji tvrdi kako će kupiti Uljanik ako EU odobri da mu država vrati novac, niti neozbiljni poduzetnici koji traže Brijune u zamjenu za Uljanik, a niti počasni ukrajinski konzuli, već ozbiljan strateški partner, bilo netko iz zapadnih zemalja, bilo onaj koji je dokazao kako može imati brodogradilište u plusu u Hrvatskoj – rekao je Brodić

Probleme hrvatske brodogradnje vidi u lošem upravljanju, lošem ugovaranju s gubicima, i ne korištenju financijskih osiguranja glede razlike valute prodaje i troškova. Naime, brodovi se ugovaraju dolarski, a troškovi su u eurima.

Problemi su i u eklatantnim sukobima interesa. Postojali su menadžeri tvrtki koje su naručivale brodove od Uljanika, koji su bili u nadzornom odboru tog istog Uljanika. Postoje i tvrtke koje su osnivali menadžeri Uljanika koje posluju jako dobro samo s Uljanikom. Brodić smatra kako ovdje ima elemenata za USKOK-ove izvide.

Glede medijskih napisa kako neki direktori grade apartmane za luksuzno iznajmljivanje, Brodić je ustvrdio kako tu nema ništa sporno, osim percepcije. Mudar čovjek bi trebao biti empatičniji prema radnicima poduzeća kojim upravlja, a koje je u problemu.
Upozorio je na probleme Danka Končara u Finskoj, gdje postoji problem s netransparentnim stjecanjem vlasništva, ali i medijske napise o tome kako poslovne banke više ne prate Brodosplit te na zanimljivu koincidenciju između uskrate sredstava HBOR-a i Končareve volje za daljnjim posudbama Uljaniku.

Gleda slučaja Ivana Jakovčića upozorio je kako EU ima striktna pravila glede lobiranja i kako njegove izjave govore kako je lobiranja malo. Inače, novac koji pominju mediji, ako se podijeli na tri godine, po prilici odgovara naknadama za bivanje u nadzornim odborima i sam po sebi nije sporan, kazao je Brodić.

Zaključio je kako će ova afera zasigurno uzdrmati IDS, međutim iza IDS-a stoje rezultati, a Jakovčić je odlučio kontrolirano nestati iz politike. Zato, kaže Brodić, ne možemo govoriti o kraju IDS-a. IDS je, prema Brodiću, najveći dobitnik hrvatske demokracije, jer kad je ljevica na vlasti oni imaju moć participirajući u vlasti, a kad je desnica na vlasti vrlo dobro poslovno kohabitiraju.

Energetika.ba