Štern: Rafinerija u Sisku gomila gubitke, izgledno je njeno zatvaranje

Štern: Rafinerija u Sisku gomila gubitke, izgledno je njeno zatvaranje

U nedjeljnoj emisiji EnergyPress.net na N1 televiziji gostovao je uvaženi naftni konzultant Davor Štern. Govorio je o uspješnosti energetskog sektora

U nedjeljnoj emisiji EnergyPress.net na N1 televiziji gostovao je uvaženi naftni konzultant Davor Štern. Govorio je o uspješnosti energetskog sektora te je naznačio kako je u nas energetski sektor gotovo uvijek na identičnoj razini. Ovogodišnja lista Top 505 kompanija, gdje je u samome vrhu primjerice šest energetskih kompanija iz Hrvatske najbolje pokazuje kako su ostali sektori ekonomije podbacili.

Pohvalio je poslovanje INA-e te je rekao kako je INA godinama predvodnik u ekonomiji, a to će nastaviti biti i ubuduće.

Komentirao je novi slučaj prijepora između sindikata rafinerije u Sisku i uprave INA-e, rekavši kako rafinerija u Sisku već dugo generira gubitke i kako je vrlo izgledno njeno zatvaranje. Štern je izrazio željenje što se u modernizaciju rafinerija nije krenulo znatno ranije.

Komentirao je pritiske Europske komisije glede razdvajanja HEP-a na infrastrukturu i distribuciju, rekavši kako sada kada smo u Europskoj uniji ne moramo baš u svemu poslušati direktive, nismo se odrekli samostalnih odluka. Usprotivio se privatizaciji dijelova HEP-a, rekavši kako HEP treba projektne strateške partnere.

Pohvalio je rast Prvog plinarskog društva, kao jednog od najbolje upravljanih kompanija u regiji. “Oni su čudo” , rekao je Štern.

Štern je izrazio zadovoljstvo projektom LNG terminala na otoku Krku jer ćemo time dobiti infrastrukturu koja će nam omogućiti sigurnost dobave plina u situacijama krize s kopnenim plinom, poput one u Ukrajini prije više godina.

Smatra kako Petrokemija zaslužuje još jednu priliku zato što je to strateška industrija, kako zbog poljoprivrede tako i zbog plinskog sustava u Hrvatskoj.

Energetika.ba