Energetika.ba
Sarajevo

SEF 2024: Potvrđen status jednog od najrenomiranijih energetskih foruma u regiji

Autor: Energetika.ba

Okončan je Sarajevo Energy Forum (SEF) 2024, a organizatori se zahvaljuju učesnicima, partnerima, liderima, stručnjacima, ljudima iz biznisa, institucija, akademske zajednice i medija na fantastičnoj saradnji.

SEF 2024 je potvrdio renome jednog od najvažnijih energetskih foruma ne samo u Bosni i Hercegovini nego i regiji. Skup su u ime organizatora otvorili predsjedavajući Organizacionog odbora Senad Šepić, te Ahmet Erglić potpredsjednik Privredne komore Bosne i Hercegovine i Mehmed Cero u ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Prvi panel je bio posvećen preispitivanju našeg načina obezbjeđivanja energije i odnosa prema okolišu, a moderator je Elvir Bucalo, urednik BHRT-a, dok su panelisti: Anes Kazagić iz Elektroprivrede BiH, Slobodan Popovski, predsjednik MARES-a iz Sjeverne Makedonije, Marija Pujo Tadić, predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti iz Hrvatske, Miroslav Nikolić iz Elektroprivrede HZHB i Semir Hambo, glavni i odgovorni urednik portala Klix.

Na SEF-u se razgovaralo gdje je BiH u tranziciji iz regije uglja u regiju sa razvijenim obnovljivim izvorima energije, zatim kako izgraditi mreže koje će osigurati priključak svima i ojačati regionalne kapacitete, panelu koji se realizirao u partnerstvu sa njemačkim GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), kao i panel o fleksibilnosti mreža, uz rezultate istraživanja profesora Suljanovića i EI Milan Vidmar iz Ljubljane.

Generalni direktor HIFA Oila Venan Hadžiselimović, kompanije koja je bila generalni sponzor SEF 2024, održao je prezentaciju o tranziciji primarno naftne kompanije u energetsku kompaniju i tome koji su izazovi, ali i mogućnosti na tom putu. Veliko zadovoljstvo organizatori su imali da je i Rimac Energy bio zlatni sponzor i partner SEF-a, te je njihova predstavnica prezentirala najnaprednije baterije koje se trenutno nalaze na svjetskom tržištu i kako one jačaju i pomažu stabilnost elektroenergetskog sektora. Za predstavnike općina, gradova i kantona, predstavnik Federalnog ministarstva energije je održao prezentaciju o najboljim praksama implementacije energetskih zakona i kako njihova primjena može ubrzati ekonomski razvoj tih sredina.

Privrednici su imali posebna izlaganja, u partnerstvu sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, o primjeni CBAM-a, osiguravanju zelenih certifikata i garancija porijekla i tome kako se pripremiti da nastave neometano i bez povećanja cijena izvoza, plasirati svoje robe na evropsko tržište. Bilo je govora i o modelima projektnog i održivog finansiranja projekata iz obnovljivih izvora energije, što su uradili predstavnici ProCredit Bank, koja je također zlatni sponzor ovogodišnjeg SEF-a. Na forumu je bilo izloženo i Tesla vozilo i električni motor, te pametna rješenja i aplikacija kompanije za električne punjače Simply Charge iz Sarajeva.

Također, tokom SEF-a posjetioci su mogli testirati i aplikaciju PV Smart Click koja vrši izračune mjerenja sunčanih sati na zadanoj lokaciji i radi procjenu ukupnih troškova, kao i rješenja solarnih nadstrešica koja vaše parking mjesto čine profitnim centrom, a koja su izradili Digital Arena iz Imotskog, te Propulzija iz Beograda koji su partneri i zlatni sponzori. Još jedna važna sesija pod nazivom ''Uloga virtuelnih elektrana u BiH i regionu u osiguranju ugovora za otkup električne energije iz OIE'' okupila je regionalne lidere u energetskoj tranziciji. Panelisti su bili Hikmet Muratović (Hifa Oil), Obrad Škrba (NOS BiH) Marko Lasić (KOER Hrvatska) i Mladen Apostolović (EFT), uz moderaciju Dijane Mujanović sa Al Jazeera Balkans.

Nema sumnje da je SEF 2024 važan forum, te da je dobro da se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine na stručan i odgovoran način razgovara o energetskoj tranziciji i ključnim pitanjima naše energetske budućnosti. Odnos prema energiji, definitivno će odrediti i naš odnos prema budućnosti i prema mogućnostima našeg razvoja, podvukli su organizatori.