Energetika.ba
Ključni aspekat

Treći Mostar Hydrogen forum: Istaknuta važnost vodika u energetici

Autor: Energetika.ba
Treći Mostar Hydrogen forum: Istaknuta važnost vodika u energetici
Foto: Pexels

U Intera Tehnološkom Parku u Mostaru je svečano otvoren Treći Mostar Hydrogen Forum, pod nazivom "H2 - Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu", predstavljajući ključne aspekte ovog inovativnog područja.

Otvorenje Trećeg Mostar Hydrogen Foruma označilo je početak jedinstvenog skupa posvećenog istraživanju i razvoju vodika kao ključnog energetskog resursa.

Organizatori, HEET d. o. o. Rama/Prozor i ALFA THERM d. o. o. Mostar u saradnji s Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, te partnerima H2-Hydrogen Cell Zagreb i INTERA Tehnološkim Parkom, okupili su stručnjake, istraživače i predstavnike industrije kako bi zajedno istražili potencijal vodika kao ključnog energetskog resursa, prenosi Fena.

Sudionicima se, između ostalih, obratio predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković koji je istaknuo važnost međunarodne saradnje u razvoju tržišta vodika te potencijalne ekonomske koristi koje proizlaze iz tog razvoja.

Nakon inspirativnog govora, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač Forum je proglasila otvorenim.

U svom obraćanju predsjednica Buhač istaknula je predanost vlade promicanju inovacija i održivog razvoja te potporu svim inicijativama koje mogu doprinijeti stvaranju čišćeg i prosperitetnijeg društva.


Treći Mostar Hydrogen Forum vrhunac je inspirativnog skupa koji će okupiti stručnjake, istraživače i donositelje odluka u cilju promicanja korištenja vodika kao ključnog resursa u energetici. Njihova predanost i suradnja jamče da će ideje iznesene na Forumu biti korak naprijed prema održivoj i prosperitetnoj budućnosti za sve.