Svaki treći novi automobil u Norveškoj ima električni pogon

Svaki treći novi automobil u Norveškoj ima električni pogon

Preko 30 odsto prodaje novih automobila u Norveškoj u 2018. činili su modeli na struju, što je novi rekord ove skandinavske zemlje. Norveška je

Preko 30 odsto prodaje novih automobila u Norveškoj u 2018. činili su modeli na struju, što je novi rekord ove skandinavske zemlje.

Norveška je već dugo evropski lider u prodaji električnih automobila, ali je u 2018. nadmašila sve prethodne godine kada je riječ o procentualnom udjelu vozila na struju na tržištu novih automobila.

U godini koja je za nama, električni automobili činili su 31,2% prodaje novih vozila u Norveškoj, što je veliki skok u odnosu na 2017, kada je taj broj iznosio 20,8 odsto. Samo 4 godine ranije, 2013, tržišni udio novih elektroautomobila bio je svega 5,5%, navodi Rojters.

Zanimljiv je i podatak da je u 2018. zbirna prodaja plug-in hibridnih i čisto električnih vozila dostigla čak 49,1% od ukupnog broja isporučenih novih automobila u Norveškoj.

Ako se gledaju samo brojevi, prodaja električnih automobila u ovoj zemlji porasla je za 40% u poređenju sa 2017: kupcima u Norveškoj za proteklih 12 mjeseci isporučeno je 46.092 automobila sa pogonom na struju.

U istom periodu, zabilježen je pad prodaje dizelaša od 28%, benzinaca 17%, dok je prodaja automobila sa hibridnim pogonom doživjela pad od 20 odsto.

Najprodavaniji model na struju u 2018. godini bio je Nissan Leaf, a slijedi Tesla, zbirno sa modelima S i X.

Norveška želi da do 2025. poptuno obustavi prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, kako bi smanjima zagađenje vazduha i emisiju ugljen-dioksida. Zato država i dalje stimuliše kupovinu elektroautomobila raznim subvencijama, poreskoim olakšicama i drugim beneficijama.

Očekuje se da će rezultati prodaje električnih vozila u 2019. nadmašiti one iz prošle godine, s obzirom da je nedavno saopšteno da su Norvežani već naručili oko 30.000 automobila na struju, a uglavnom je riječ o Teslinom Modelu 3 i Audiju E-Tron, koji tek treba da se nađu u prodaji.

Energetika.ba